Следвайте ни

Отличиха най-големите добротворци в Пловдив СНИМКИ

viber icon

Пловдивчаните, впечатлили най-много съгражданите си с благородни дела и жестове, бяха отличени на тържествена церемония в Цар-Симеоновата градина.   

Над 600 души бяха номинирани в конкурса "Пловдив-град на доброто", а осемчленно жури избра на кого да връчи призовете. Инициативата "Най-добрия човек" се провежда за девета година по идея на Йорданка Петкова от Националния алианс на хора с редки болести, но за първи път премина под патронажа на кмета на Пловдив Здравко Димитров. 

Номинираните бяха класирани в четири категории - образователна дейност, социална дейност, градско развитие и добротворчество.

"Бях свидетел на това как от един ембрион да дадем началото на търсенето на добрите хора. Да намерим хората, които да получат тези! Благодари на всички, които са допринесли с делата си за това събитие и открояване на доброто", заяви организаторът на инициативата  Йорданка Петкова.

„Благодаря на всички пловдивчани дали своя глас за достойните хора“, приветства зам.-кметът на Пловдив Анести Тимчев. „От нас зависи какво ще оставим на нашите деца и близки, какво бъдеще ще оставим. Трябва да им оставим правото да са добри хора, да бъдат добри хора. Намерете добрите хора, извадете ги, помогнете им. Извадете от себе си това, което другите имат нужда“, призова Тимчев.

Известният журналист и театрален деец Пенка Калинкова, която се бори с тежко заболяване, бе  наградена с приза "Най-добър човек" в категория "Градско развитие".

В същата категория беше отличен и Асен Костов за защитата на парка зад парк-хотел "Санкт Петербург"

„Показахме, че имаме гражданско общество, че запазихме парка, ще се стремим и занапред да бъде така. Посвещава наградата на всички, които застанаха зад тази кауза“, заяви Костов.

„Добрите дела не само са запомнени, те променят човечеството и благодаря, че поставяте този акцент на нашия любим Пловдив“, посочи Иван Джеферов, отличен за създаване на споделена работна среда. 

В категория „Добротворчество“ признанието задлужиха Димитър Тошев - доброволец в БЧК и активист по време на пандемията, който доставя храни на пловдивчани в нужда, и Владимир Стефанов- инициатор на кампанията „Капачки за бъдещето“

За "Социална дейност" бяха отличени лекарят проф. Юрий Анастасов и психотерапевтът проф. д-р Даниела Червенакова, помогнали на много хора в беда.

Всички сме добри за себе си, всички ние се смятаме за добри хора, това е нещо, което много вдъхновява“, посочи Анастасов.

„Развълнувана съм, беше голяма изненада. Доброто е в малките неща, не трябва да е грандиозно, ние го носим в себе си, правете добро и радвайте хората“, възкликна в отговор на грамотата си Даниела Червенакова.

Две учителки заслужиха приза в категория „Образователна дейност“. Това са Марина Нанкова, която е учител с 28 години стаж в училище „Св. Кирил и Методий“ и Руска Златева, която е преподавател по математика в училище в "Столипиново“ и инициира кампания за набиране на таблети за децата.

Посланик на доброто пък стана самата организаторка Йорданка Петкова.

Събралото се множество в Цар-Симеоновата градина аплодира и музикантите от "Биг бенд Пловдив", които забавляваха участниците и гостите.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Били

Били

27.06.2020 | 14:25

Браво, но защо са без маски?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?