Следвайте ни

Нагледна демонстрация: Премахват растения-нашественици

viber icon

Как да се премахват растения-нашественици, които задушават местната растителност, ще бъде показано в поредица демонстрации. Ноември е месец на множество кампании за засаждане на фиданки, но често в тях се избират инвазивни чужди видове, които превземат територията на местните и ги унищожават. Това е заплаха за земеделските земи, за дивата природа и за градските паркове. Годишно ЕС харчи 12 млрд. евро за борба с растения-нашественици. 

Как да се ограничи разпространението им, ще покаже  фондация „Информация и природозащита” на 12 ноември от 11 ч. до блок 262 А в район „Тракия”. Ще приложи безопасни за останалата растителност механичен и химичен метод за отстраняване на дървета айлант (Ailanthus altissima). Междублоковото пространство там е завзето от тях, а живеещите имат инициатива за облагородяването му. Те ще научат и правилата за засаждане и отглеждане на фиданки от местни видове дървета.

На следващия ден в двора на Аграрния университет ще бъде демонстриран и друг метод, а  от 10 ч. във Факултета по агрономство ще има лекция и дискусия. Ще бъде представено и мобилно приложение за подаване на сигнали към базата данни на Европейската комисия. За 21 ноември е планирана акция за почистване от айлант и бяла акация на масив от маслодайна роза в местността Мурла между Карлово и Сопот.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?