49

Надпис "Шофирай разумно" светва над подлеза на "Гладстон"

„29 юни – Ден на безопасността на движение по пътищата – шофирай разумно!“ Този надпис ще свети през целия утрешен ден върху електронните табла от двете страни на подлеза на ул. „Гладстон“. 

Поводът е Националният ден за безопасността на движението по пътищата, който се отбелязва за четвърта поредна година. Посланието, към което Община Пловдив се присъединява, е „На пътя животът е с предимство“. 

„Продължаваме изпълнението на мерките, заложени в Генералния план за организация на движението. Разширяваме зоните с еднопосочно движение. Така не само облекчаваме трафика и осигуряваме повече места за паркиране, но и повишаваме безопасността“, заяви заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Той припомни, че през последните две години на 12 ключови кръстовища режимът на светофарните уредби е оптимизиран с допълнителна дясна секция. 27 кръстовища вече са с видеонаблюдение, което се следи от Центъра да управление на трафика в ОП „Организация и контрол на транспорта“. На десетки пешеходни пътеки са монтирани светодиодни пътни знаци. Старите лампи по улиците поетапно се подменят със съвременно LED осветление, а на десетки пътни отсечки за първи път изобщо се изгражда улично осветление. В районите „Южен“, „Тракия“ и „Северен“ са обновени детските площадки по безопасност на движението. 

Според Чонов голямо предизвикателство остава интензивният автомобилен трафик.  Статистическите данни сочат, че по улиците на Пловдив месечно се движат 6 милиона автомобила. Още над 4 милиона превозни средства влизат, излизат или преминават през града транзитно. Причината е все още незавършеният външен транспортен ринг. 

Текущите ремонти и реализацията на предстоящите големи инфраструктурни пътни обекти в града създават временно напрежение, но когато приключат, пловдивчани ще се убедят, че е било за добро, смята Чонов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?