Следвайте ни

Над 80 сигнала на зеления телефон на пловдивската екоинспекция в рамките на месец

viber icon

Общо 82 са сигналите, постъпили на „зеления телефон“ на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив през миналия месец, съобщиха за "Марица" от екоинспекцията. Отделно от тях са постъпили и две писмени жалби, на които е реагирано своевременно. През юни екоекспертите са се погрижили за редица бедстващи защитени животни. Спасени са общо 19 птици, сред тях щъркели, соколи, забулена сова и бухал, както и костенурка, които са изпратени в Спасителния център в Стара Загора. Пет от сигналите, касаещи птици, след проверка и проведен разговор се е установило, че са неоснователни и птиците са пуснати на свобода или оставени на мястото, където са намерени.

Получени са сигнали за струпани дънери и корени до стопански двор в хисарското село Кръстевич, сигнал за две паднали подпорни стени на река в асеновградското село Тополово, както и сигнал за отрязване на липи в  Пловдив.
 
През юни тази година екоекспертите са извършили общо 168 проверки на 150 обекта. Дадени са 66 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. 

Съставени а 8 акта, като половината от тях са свързани с неспазване на Закона за управление на отпадъците. Издадени са и 6 наказателни постановления, с които на нарушителите са наложени санкции и глоби в общ размер на 25 000 лв.  След осъществен контрол по отношение на отпадъчните води са предприети и две принудителни административни мерки – спиране достъпа до съоръжение, представляващо кран в ревизионна шахта на кланица в село Радиново и ограничаване производствената дейност на дестилерия за етерични масла в село Черноземен.

Общо събраните суми по наложени  глоби и санкции са над 77 000 лв.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?