3906

Над 40 събития правят вълшебна Коледа в Пловдив

Коледният дух е от онези необясними неща, които те грабват изведнъж и те понасят към света на празничните вълшебства. Той напомня, че е дошло онова време в годината, в което трябва да се усмихнем на живота, да се сгушим до близките си и просто да споделим пълноценно емоциите на празника. 

Изключителен принос за необходимия дух и настроение през празничния декември има богатият културен афиш, който ежегодно от Общината подаряват на жителите и гостите на Пловдив. В него всеки ще открие поне частица от онзи коледен пламък, който да отнесе вкъщи.

 

Пъстрият афиш за празниците започва още в 16 часа днес на пл. "Стефан Стамболов" с концерт на  Биг Бенд Пловдив, с диригент Николай Гешев. В 17.30 часа пък кметът Костадин Димитров ще запали светлините на коледната елха. В официалната церемония ще участват Хорът на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова, деца от „Арт Войс Център“ и разбира се, Дядо Коледа. В събота програмата продължава с безплатна беседа „Хляб и зрелища: игри и забавления от древността“ в Археологическия музей, която ще започне в 10.30 часа. 

 На 3 декември от 11 часа в къщата на д-р Стоян Чомаков, където е постоянната експозиция на Златю Бояджиев, ще се състои празник „Светлина и надежда в Стария град“: 

 

Там ще има работилница за тематични рисувани торбички

В 19 часа на същия ден в Дома на културата пловдивчани ще се насладят на коледен концерт "Срещи в Тракия" с участието на студентски танцов състав „Пълдин“ и детски състав „Марица“. Входът на събитието е с покани.

Афишът за коледните празници продължава на 5 декември с откриването на изложба "Вратите на вярата" на пл. "Римски стадион". Експозицията ще остане до края на месец януари. От 17.30 часа на Лапидариума ще се проведе церемония по запалване на светлините на коледното дърво. В 18 часа пък ще се открие годишна изложба на Дружеството на пловдивските художници в Изложбена зала "2019".  

На Никулден празничната програма ще представи две събития. В 16 часа на стълбите на Каменица ще се състои концерт на Духов оркестър - Пловдив. В 18.30 часа пък в Епископската базилика на Филипопол ще се открие изложба живопис "Ние, българите" на доц. д-р Георги Трифонов.

Сред другите акценти в коледната програма в Пловдив са две празнични работилници. На 9 декември малчугани ще майсторят коледна украса в къщата на д-р Стоян Чомаков, а на следващия ден  

пък ще творят коледни картички в Балабановата къща. 

На 10 декември от 11.00 часа в Дома на културата „Борис Христов“ ще се състои концерт с кауза: Хор „Ангел Букорещлиев“ и приятели канят на благотворително матине. Входът за събитието е с благотворителни покани. На 11 декември, отново в Дома на културата, но от 19 часа ще започне Коледен концерт "Зимна приказка" на Детската танцова школа към ансамбъл „Тракия“. На 12 декември коледният афиш ще предложи откриването на изложбата „Родопа в изкуството“. То ще се състои от 18 часа в галерия „Капана“. Колекцията с тематични картини от известни български художници, е част от фонда на Художествена галерия - Смолян. 

На 16 и 17 декември пловдивчани и гости на града ще се насладят на концерт на Духов оркестър - Пловдив. Мястото е стълбите на Каменица, като и в двата дни началото ще е от 12 часа. На 18 декември в библиотека „Иван Вазов“ ще се открие Коледна изложба на пловдивски художници.

Сред коледните акценти в богатия афиш е също изложбата „Богът Лечител. Светилището на Асклепий край с. Паталеница“. Тя ще бъде на разположение от 21 декември до 13 април 2024 г. В същия ден от 18:30 часа в Дома на културата „Борис Христов” ще се състои концерт-спектакъл „Коледа иде” на ФТА „Дилянка” с художествен ръководител Мария Кьосева.

На Бъдни вечер коледният дух в Пловдив ще се покачи с концерт на Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ от 12 часа на стълбите на Каменица. На първия ден на Коледа пловдивчани и гостите на града ще имат възможността да присъстват на концерт „Коледни чудеса в страната на талантите“ с участници от предаването „Ася в страната на талантите“. Той ще започне в 11 часа на откритата сцена на пл. „Стефан Стамболов“. В 17 часа на същото място ще се изявят от група „Мистик“.

На 26 декември предстои „Коледна магия“ - концерт на „Арт Войс Център“  с участието на вокалните групи на школата и солисти Виктория Димова, Ива Ичевска, Велина Сарелска. Гост-звезда ще бъде Лидия Ганева. Концертът ще започне в 12 часа на откритата сцена.  В 17 часа пък програмата на втория ден на Коледа ще представи концерт на Биг Бенд Пловдив, с участието на солисти от „Арт Войс Център“, също с актьорите Георги Мамалев и Тончо Токмакчиев.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?