Следвайте ни

Над 1500 в Пловдив искат да сменят безплатно печките на твърдо гориво

Общината продължава да приема молби за екологични уреди

viber icon

Над 1500 молби са подадени до този момент от пловдивчани, които искат да сменят печките на твърдо гориво с екологични отоплителни уреди. Община Пловдив продължава да приема заявления, съобщи на пресконференцията  днес зам.-кметът по екология и здравеопазване Анести Тимчев. 

Проектът за подобряване на атмосферния въздух се осъществява по оперативна програма  „Околна среда” със срок на окончателно приключване 31 май 1924 г. Безвъзмездната финансова помощ е 11,8 млн. лева, националното съфинансиране – малко над 2 млн. лева. Молби от желаещите да бъдат включени в програмата ще се приемат до края на тази година.

Проучването показа, че повечето от кандидатите – 57,8 %  са избрали климатици като алтернативно отопление, 30 % - пелети, 8,3 % - газ.  Най -много молби са подадени от домакинствата в Коматево, Беломорски, „Христо Ботев” – север и юг, от Прослав, „Христо Смирненски”, от живеещите около Военна болница, в Съдийския квартал, Гроздов пазар и в смесените етнически зони в „Централен”. 

„Столипиново” се счита за квартал, в който най-много се използват печки на дърва и въглища. Съответно и съдържанието на Ф10 /финни прахови частици/ във въздуха тук е най-високо. Проблемът е, че голяма част от населението няма документи за собственост на имот, който обитават, и поради тази причина не отговарят на условията на програмата. 

Анести Тимчев обясни, че с Управляващия орган на проекта предстои да решават доста  въпроси. Един от тях е дали е възможно кандидатите за еко уреди от  „Столипиново” да представят документи от EVN, че имат електромер, на тяхно име е открита партида и плащат тока, за да бъдат включени в програмата. А също така – дали наемателите на общински жилища също биха могли да участват в проекта. 

 Сега едно от изричните условия на проекта е кандидатите да имат собствено жилище. 

В община Пловдив окончателно са разгледани 849 декларации. От тях 480 заявления са подадени за климатици, 329 – за пелети, 37 – за газ. Отново ще провеждаме срещи с кандидатите и се надяваме до месец и половина да подготвим обществена поръчка за трите вида екологични уреди, каза Анести Тимчев. Той подчерта, че се запазват енергийните помощи  за отоплението на домакинствата, одобрени за безплатната подмяна на печките.  За миналия сезон над 6700 семейства са получили помощи – 495 лева, от които около 1500 се отоплявали с дърва и въглища.

В програмата за чистия въздух могат да се включат до 3000 домакинства. В община Пловдив очакват и други пловдивчани да се възползват от шанса без пари да се оборудват с  климатици, уреди на пелети или газ.

Снимки от Наташа Манева

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

68-я

68-я

09.07.2021 | 20:14

Столипинбургци напреееед...

Отговори
0 0
68-я

68-я

09.07.2021 | 20:14

Столипинбургци, напреееед....

Отговори
0 0
ромите

ромите

09.07.2021 | 07:13

Тези уреди без пари, откъде, от небето ли ще паднат?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?