49

Над 1 милиард лева за пътна инфраструктура в новия ОУП на Пловдив

Дългата  сага с актуализацията на Общия устройствен план на Пловдив върви към финал, защото днес Експертният съвет за устройство на територията (ЕСУТ) ще разглежда окончателния проект. На обсъждането, което ще се проведе в сградата на Общинския съвет на ул. „Авксентий Велешки” 20, са поканени граждани, въпреки че дискусии бяха организирани във всички шест района. В ЕСУТ участват представители на всички заинтересовани институции, САБ, КАБ и КИИП. Авторите на проекта, изготвен от фирма „Булплан” с ръководител арх. Иван Делчев, също ще присъстват на дебата.

Подготовката за изменение на ОУП, влязъл в сила през 2007 г., започна през 2016 г., две години по-късно беше избран проектантският колектив, който в края на 2019-а внесе изготвената актуализация на градоустройствените правила. Проектът беше върнат от РИОСВ за доработка в частта "екология", но след корекциите получи съгласуване.

„Предвидили сме повече озеленяване, макар че територията на Пловдив е ограничена от табела до табела. С изменението на ОУП категорично се намалява презастрояването”, увери арх. Иван Делчев. Към плана е приложена транспортно-комуникационна схема, според която за развитие на пътната инфраструктура в следващите години са необходими над един милиард лева инвестиции.

Арх. Делчев допълни, че голяма част от възраженията на гилдиите и гражданите са уважени и включени в проекта. По закон новият ОУП ще влезе в сила, след като Общинският съвет го одобри на сесия и се публикува в "Държавен вестник". Решението на Общинския съвет обаче също може да бъде обжалвано.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Петков

Петков

17.11.2022 | 09:56

Ако плана не решава всички комфликтни точки с ж.п. транспорта на две нива значи е неудачаен. Те са много:ж.п.линията Пловдив централна -Филипово,прелеза на линията Филипово- Карлово до оризарна ,прелеза на Филипово-Скутаре на пътя за Войводиново, бетонния мост,обходната ж.п. линия от юг,перонните покрития на гара Пловдив, кино Гео Милев, района гара Филипово и т.н.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?