Следвайте ни

Нация техническа: „Инженери” точат тока на съседа с байпас

Около 400 000 лева са загубите от кражби само за една година за Пловдивска област

viber icon

Крадем ток не защото сме бедни, а защото сме умни. Профилът на клиентите, които прибягват до манипулации на електромерите, е доста шарен. В повечето случаи обаче опира до техническата грамотност на крадците, а не толкова до стандарта им на живот, посочват от ЕВН. Често даже се наемат „специалисти”, които незаконно да намалят сметката за ток. Случва се сигналите до нас да идват от места с голяма концентрация на хотели, ресторанти, барове и вилни зони. Това важи както за Южното Черноморие, така и за Пампорово, допълват от дружеството. Преди няколко години в кражба бе уличен дори 4-звезден лачен хотел от курорта. В същото време кражбите в ромските квартали намаляват, нещо повече - в Столипиново събираемостта на сметките надхвърля 98%, похвалиха се миналата година от ЕВН.  

 „Откраднатият ток” за 2015 година на територията на област Пловдив е общо 5200 мегаватчаса, или в пари това прави  около 400 000 лева, уточниха от ЕВН. Най-често манипулациите са от рода на: умишлено повреждане на броителния механизъм на електромерите, поставяне на т.нар. байпас в токовите вериги, монтиране на съпротивления по платката на статичните електромери или системи с контролери. Въпросът с кражбата на електроенергия е изключително сериозен, защото дружеството губи ресурс, който може да се използва за подобряване на услугите, коментират от ЕВН. Така, вместо да се инвестира в подобряване на инфраструктурата и обслужването, дружеството използва част от своя ресурс за борба с манипулацията на електромери. Досега най-ефективната мярка в превенцията са електромерите с дистанционен отчет. Само в Пловдив вече има монтирани 118 000 такива „умни” машини, като процесът продължава и сега се оборудват клиентите от Раковски, Карлово, Стамболийски, Калояново, Хисаря.

 Хайки

ЕВН има специални групи от експерти, които извършват регулярни проверки за коректното използване на електроенергията на цялата територия на Югоизточна България. Инспекцията обхваща както битови абонати, така и стопански клиенти. Групата против измами проверява трафопостовете, електромерите, часовниковите превключватели, начините и схемите на свързване към разпределителната мрежа на ЕВН и др. Служителите са оборудвани с т.нар. еталонни електромери, с които на място се проверяват клиентските съоръжения, без да се налага прекъсване на захранването, обясниха за „Марица” от дружеството. В действие влизат и специални уреди, с които се проверяват средствата за търговско измерване.  

 


Схемата

Имаме ясна схема за действие в случай на установена манипулация, категорични са от ЕВН. Важно е да се отбележи, че в случай на рецидив задължително се уведомяват органите на полицията. При доказана манипулация на електромер, уредът се демонтира и се поставя в специална торба, пломбирана с пломба, която при отваряне се разрушава. В този си вид електромерът се изпраща за проверка в Българския институт по метрология като независим орган. Резултатите от проверката вече дават основания за преизчисляване и корекции на фактурата на клиентите. След това абонатът се информира с писмо за ситуацията.

 


Променят правилата

Оттук нататък краденият ток ще се заплаща по най-високата възможна цена - тази за недостиг на електроенергията. Таванът е 202 лева за мегаватчас, или 20 ст. за киловатчас. Предстои новата санкцията да бъде облечена в законова норма. Реформата се прави, след като стана ясно, че да крадеш ток, дори и да те хванат, е много изгодно. По-изгодно дори, ако си изряден клиент. Цената, по която и трите енергоразпределителни дружества преизчисляват откраднатия ток, беше едва 3 стотинки на киловатчас.

 

 

Престъпление и наказание

Ром от созополското село Равадиново бе осъден на сто часа безвъзмезден труд в полза на обществото за незаконна кражба на ток от електроразпределителната мрежа на ЕВН. Любопитното е, че съседи са го натопили пред дружеството. На тях им направило впечатление, че въпреки че ток в къщата му официално нямало, домът светел като коледна елха. Въпреки че мъжът е с начално образование, той проявил завидна инженерна мисъл и успял сам да монтира лустерклема в електромера на комшията си. Освен с  труд, човекът ще трябва да плати за кражбата и 131 лева разноски по делото./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?