Следвайте ни

Набъбнахме с 21 000 „нови пловдивчани", вижте откъде са

viber icon

Област Пловдив порасна с 21 320 души за една година. Тук е регистрирана най-многолюдната вътрешна миграция в страната, става ясно от данните на НСИ.

„Новите пловдивчани“ идват главно от столицата, Пазарджик и Смолян. Тенденцията бе уловена от местната власт доста по-рано от изследването „Население и демографски процеси през 2020 г.“ на НСИ и зам.-кметът Стефан Стоянов неведнъж е давал за пример способността на региона да привлича нови хора. По думите му, това е резултат от добрия стандарт на живот и наличието на много възможности за работа заради заводите в "Тракия икономическа зона" и IT и аутсорсинг сектора. Въпреки добрите новини, Пловдивска област не е успяла да излезе на плюс и прирастът на населението тук е минус 0.1%.

Обзорът за 2020 г. на националната статистика слага точка и на набиращия сила диспут кой е вторият по големина град - Пловдив или Варна. Пловдив бие морската столица точно с 9654 души.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Сашо

Сашо

13.04.2021 | 13:58

Пловдив намаля с 6 хиляди души само за 1 година, въпреки обичайните срудентски и ученически регистрации през септември, докарващи хиляди нови жители на хартия. Ето това е по-интересно да се анализира.

Отговори
3 6
Пловдивчанин

Пловдивчанин

18.04.2021 | 22:39

Какво има да се анализира, заради КПП-та хората смениха регистрациите си, справка Общините Марица и Родопи са с +4000 хил. души за 1 година.

Отговори
0 0
Управление чрез деление

Управление чрез деление

13.04.2021 | 09:39

Инфраструктурата и градския транспорт в столицата са много далеч от нас, там държавата влага средства, тука само взима.

Отговори
27 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?