Следвайте ни

Всеки седми лев борч за вода в България - към ВиК-Пловдив

viber icon

Водният оператор под тепетата има да събира 18 милиона дългове. Рекордьор по борчове е „Столипиново“.

ВиК-Пловдив е рекордьор по несъбрани пари за вода в страната. Дружеството има да събира над 18 милиона лева и няма план как да ограничи борчовете на клиентите си, показва справка от края на миналата година, с която „Марица“ разполага. Задълженията за питейна вода в цялата страна са 117 млн. лева, оповести миналата седмица зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков. Това показва, че всеки седми лев борч за вода в България е към ВиК-Пловдив.  

Близо 15 млн. от задълженията към дружеството са натрупани в Пловдив, където живеят 343 000 души. Другите 3,2 млн. са от областта, където жителите също са приблизително толкова. В Пловдив общественият сектор, в който са имотите на Жилфонд“, дължи 1,7 млн., а частният (граждани и бизнес) - 13 млн.  Рекордьор по борчове е „Столипиново“. От справката не става ясно колко точно пари дължат хората в етническия квартал, но за цялата отчетна зона „Изток“ задълженията са 8,7 милиона. Според водозахранването на ВиК- Пловдив е разделен на 3 зони (Изток, Север и Юг), а не на 6 района, каквото е административното деление на града.

Миналата седмица представители на институциите алармираха за големи борчове към ВиК на обитателите на общински жилища. Оказва се обаче, че настанените в апартаменти на ВиК в „Столипиново“ дължат под 700 000 лева, а борчовете на обитателите на частни имоти (над 80% от които незаконни постройки) са в пъти повече.

Задълженията се трупат с години и във ВиК нямат ясен план как да се справят с проблема. В същото време дружеството отдавна страда от липса на пари за подмяна на тръби и канализация. Заради старите съоръжения близо 63% от питейната вода се губят в остарялата мрежа, сочат данните от докладите на ВиК-Пловдив.

Според източници на „Марица“ събирането на борчовете в дружеството се прави без ясни принципи и критерии. Фокусът обикновено е върху по-големите длъжници, но и сред тях има „богопомазани“, срещу които не са предприемани почти никакви мерки. Заради липсата на адекватни мерки много от дълговете преминават или се приближават до давностните срокове и на практика са несъбираеми, което създава подобрения за безстопанственост. 

В следващите години предстои ВиК-Пловдив да изпълнява проект за 100 млн. лева по Оперативна програма „Околна среда“ за изграждане на Южния колектор и други важни канализационни съоръжения, които да осигурят необходимия дебит на системата за разрастващите се райони „Южен“, „Западен“ и част от „Централен“. Дружеството обаче все още не е представило план за осигуряване на собственото си участие в проекта, което е на стойност около 17 млн. Преди време управителят на ВиК-Пловдив Спартак Николов коментира, че единственият начин това да се случи, е банков заем. В същото време обаче дружеството няма ясен план как да събере задълженията от клиентите си.  

Данните са изключително притеснителни на фона на новината за решението на правителството от вчера да създаде ВиК холдинг, под чиято шапка да минат всички държавни водни дружества. Създаването на новата мегаструктура, която ще стартира с бюджет от 1 милиард лева, цели да подобри управлението на ВиК сектора и инвестиционните програми. Не е ясно обаче кой ще носи отговорност за оперативната работа, назначенията по места и проблемите със старите задължения на ВиК дружествата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?