На Светли петък празнуваме Живоприемни източник

На 25 април – Светли петък, православният свят отбелязва празника Живоприемни източник, или по-точно Пресвета Богородица Живоприемни източник. Свързан е с "обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград, и се нарича "Живоприемен източник", или още "Балъклъ". Празникът има и предистория, която разказва чудо, извършено от Божията Майка през V в. на мястото, където се намира и до днес изграденият през 1833-1835 г. храм "Живоприемен източник". В синаксара на празника четем за императори, крале, царе, патриарси, които са се излекували от водата на извора до храма.

 

За честването на света Богородица Живоприемни източник в Пловдив пише Константин Моравенов. Той разказва за старинния храм "Св. Параскева" ("Св. Петка" ¬стара), в който "от старо време стаяше и стая до днес събор на първий след Великден петък”.

 

Митрополит Николай прегърна тази традиция и всяка година на Светли петък той служи тържествена литургия в старинната църквичка, кацнала в скалите над Понеделник пазара. Богослужението днес започва в 9 ч.

 

Той ще чете от Последованието, посветено на Живоприемния Богородичен източник, написано от византийския историк Никифор Калист през 14 век.
В богослужебната възхвала на Пресвета Богородица като Живоприемен и Животодаващ ще участва отец Емил и дякони от пловдивските църкви.

 

Службата ще се извършва пред иконата на Пресвета Богородица ¬Живоприемни източник. Богията Майка е изобразена фронтално и допоясно, седнала във фиала, държи Младенеца Христос, благославящ с двете ръце. От фиалата изтича вода през три отвора и се влива в по-голям басейн под нея. "

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?