71

На сесията на ОбС: Темата за стадион "Пловдив" изплува като призрак от миналото

Какво е състоянието на стадион "Пловдив"? Този въпрос изплува като призрак от миналото на днешната сесия на Общинския съвет от група съветници на БСП, в лицето на Минка Сърнешка.


"Стадион "Пловдив“ е най-големият стадион в града. Намира се в парк "Отдих и култура“ в близост до Олимпийския гребен канал. Официално стадионът е открит на 10 септември 1954г. с капацитет от 30 000 седящи места. С реконструкцията от 1962г., когато е построен втори етаж на западната трибуна, капацитетът нараства на 42 000 места. През 1991г. е последният капитален ремонт на спортното съоръжения, като е доизграден вторият етаж на стадиона. Старите лампи са демонтирани и са поставени 4 нови стоманени кули, внесени от Полша. Поради липса на средства, ремонтът е прекратен малко преди пълното завършване на съоръжението", посочи Сърнешка от трибуната. 


Тя изтъкна, че стадион "Пловдив“ е едно от малкото, ако не и единственото място в града ни, на което могат да се провеждат лекоатлетически състезания, даже и от световна величина. 


"Нека не забравяме че през 1990 г. на стадиона се провежда световно първенство по лека атлетика за юноши и девойки. На 19 юни 2004 г. на състезание за Купа "Европа“, на този стадион, Ивет Лалова пробягва 100-те метра за 10,77 сек. – нов национален рекорд и най-добър резултат в света за сезона.


На стадион "Пловдив“ се провеждат лекоатлетически прояви от републикански мащаб, както и контролни футболни срещи. От 1996 г. на стадиона не се провеждат официални футболни срещи, както и големи обществени мероприятия, поради липсата на "Акт 16“ на съоръжението. Изключение прави концертът на "Металика“ през 1999 г., на който присъстват близо 50 хил. души.


Състоянието на Стадион "Пловдив“, падащите елементи от конструкцията, е само повод, знаков проблем за града ни. Според нас той е символ на дългогодишна липса на системност в развитието на цялата палитра от спортни съоръжения, за състоянието клубната спортна дейност, за масовия училищен спорт. В годината, в която се провеждат Европейско първенство по футбол в Германия и Олимпиада във Франция, като отчитаме участието на България и в частност Пловдив на тези спортни форуми, трябва да си дадем сметка, че са наложителни сериозни инвестиции в развитието на спортна инфраструктура, детско-юношеските школи и клубовете за високо спортно майсторство. Направи се доста за футбола, подкрепи се волейбола, направи се в годините и Колодрума за милиони. Пловдив има велика спортна история, но наш общ ангажимент като кметска администрация и Общински съвет, е да му осигурим и бляскаво спортно бъдеще", подчерта Сърнешка от трибуната. 

Поради всичко това групата съветници от БСП отправиха ред въпроси, в това число какво е техническото състояние към днешна дата на стадион "Пловдив“ и прилежащата спортна инфраструктура към него, както и има ли експертен доклад за това. 

"Какви са намеренията на Община Пловдив, ако има даже и проектна готовност, за развитието на най-голямото спортно съоръжение в града ни? В годината на олимпийски игри, бихте ли изнесли информация за състоянието на спортните клубове, част от олимпийското семейство? Има ли Община Пловдив стратегия за развитие на масовия спорт в училищата и как се реализира тя към днешна дата?", запита още Сърнешка. 

Темата за стадион" Пловдив" е една от болезнените и чувствителните за жителите на града. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?