4232

На сесията днес: Пловдив с нови почетни граждани, Чико – с паметник на Колежа

Известният музикант Никола Илиев, прочут с Конушенски оркестър , ще бъде награден днес със званието „Почетен гражданин на Пловдив“ за принос в съхраняването на Тракийската народна музика и високото майсторство. Решението е взето по-рано от Общинския съвет, а днес още в първите минути на сесията ще му връчат най-високата награда на община Пловдив. 

На същото заседание кметът Костадин Димитров предлага талантливият скулптор Цвятко Сиромашки  също да бъде удостоен с „Почетен гражданин“. За дългия си творчески път  видният пловдивчанин е създал многобройни творби, сред  които са паметниците  на Йосиф Шнитер и Люсиен Шевалас,  „Маската“  на Борис Христов в Пловдив. 

Съветниците единодушно ще разрешат на стадион „Христо Ботев“ да бъде ситуиран паметник на Динко Дерменджиев – Чико. Заявлението е внесено от фондация „Жълто и черно“ с мотив за заслугите на футболната легенда.  В мотивите се припомня, че Чико е записал в историята на  „Ботев“  рекордните 194 гола, участвал е на финалите в три световни първенства – в Чили през 1962 г., в Англия – 1966 г. и в Мексико – 1970 г. , носител  е на Купата на България. 

 

В дневния ред на сесията е включено  предложението на кмета за завишаване на броя на децата до 28 в първите възрастови групи в общинските детски градини през новата учебна година. Обявените свободни места са 2197 и за тях на първо класиране са кандидатствали 2522  деца. Затова се налага да се увеличат групите, като  от Община Пловдив уверяват, че това няма да бъде в нарушение на приетите норми. Броят на групите се вдига  всяка година до 28  преди началото на учебната година. 

Очаква се, че съветниците ще одобрят и искането на кмета  за осигуряване на 87 900 лева за ОУ „Гео Милев“ за енергийно обследване и инвестиционен проект. Старинната  красива сграда се намира в Стария град и е в изключително лошо състояние. По стените се забелязват пукнатини и деформации. 

Зала „Строител“ е една от темите на днешната сесия. Земята под този комплекс на ул. „Васил Левски“ 102 е актувана като общинска частна собственост. Зам.-кметът инж. Тошо Пашов предлага да се преобразува в публичен общински имот, тъй като теренът  с площ 11 201 кв. метра е предназначен за обществени потребности според приетия устройствен план. 

В предишния мандат  Здравко Димитров предприе няколко пъти опити  Общината да купи зала „Строител“ от собственика на сградата - фирма „Метални конструкции“, но местният парламент не разреши.  С обявяването й за публична собственост имотът става още по-недостъпен за сделки. 

Оцени новината

Оцени новината
3.2/5 от 5 оценки
3.2/5 от 5 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?