Следвайте ни

„Ангел Букорещлиев“ – улицата с красивите панорами СНИМКИ

viber icon

Всички много обичаме своя Пловдив. Познаваме ли го обаче? "Марица" реши да провери, като започна от най-важното - хората и улиците на този вековен град. Наш екип ще ви гостува, за да ви попита на кого е кръстена вашата улица и какво знаете за този човек. Очакваме да ни разкажете още кои са най-известните хора, живели и живеещи в квартала ви. Ще изберем заедно и най-красивата къща на вашата улица. Очаквайте ни!

---------------------------------------------------------- 

Изкачваме се по стълбите на Каменица и стигаме до една от най-красивите пловдивски улици - „Ангел Букорещлиев“. По павирания криволичещ път ежедневно крачат стотици пловдивчани. Някои избират да минат оттук, за да се усамотят от навалицата на центъра, а други пристигат специално за да си "откраднат" по някоя красива панорамна снимка на Пловдив. Мястото наистина примамва с чудни гледки, които лесно могат да бъдат уловени не само от професионалните фотографи, а и от любителите със смартфон в ръка. 

Фабриката на Мардас и Ставридис предлага спиращи дъха изгледи

На китната уличка се намира една от перлите на тютюневата индустрия в Пловдив - фабриката на Мардас и Ставридис, за която живеещите наблизо говорят с удоволствие.

„Фабрика „Орел“ е била една от модерните и добре развити в България по онова време. От дядо си знам, че именно тук са се произвеждали първите нашенски пури“, каза Петър, който разхождаше пинчера си по тротоара. Думите му допълни съседка, която отбеляза, че освен пури от фабриката излизали хиляди папироси, рекламирани на Първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив през 1892 г.

Историята разказва, че сградата е построена през 1890 г. от тютюнотърговците  Димитър Ставридис и Димитър Мардас по проект на италиански архитект. Съдбата й след промените обаче става тежка. След 9 септември предприятието е национализирано, а на мястото до 1988 г. се помещавала шивашка фабрика. Оттогава - вече 30 години, зданието е осъдено на самота и разруха. Доскоро то можеше да участва във филм на ужасите, но благодарение на усилията на двама предприемачи - Цветан Пулев и Илиян Филипов, то ще бъде напълно възстановено. Сградата ще възкръсне като прекрасен хотел, съчетаващ уюта и красивите гледки.

От двора на ​Музейния център си крадем кадри с палми и през зимата

След няколко метра по-надолу стигаме до Музейния център за съвременна история. Точка номер две от идеите за събиране на красиви кадри под тепетата предлага на посетителите си изложба "Душата на японската кукла". По стръмни тесни стълби се изкачваме до двора на музея, където се открива впечатляваща панорама на Пловдив. Този път в снимките, които щракаме, можем да включим и короните на грамадните палми, които гордо разперват листа дори и през зимата.

Разбираме, че големите растения са първите студоустойчиви в Пловдив. Специалният издръжлив сорт е засаден през 1971 г. Въпреки лютите зими, които на няколко пъти докарват температури до минус 25 градуса, палмите виреят добре и се радват на голям интерес от посетителите на музея. Освен тях друго растение в двора, което често става герой в различни фотосесии, е извитото маслиново дърво. Хората тук разказват, че то е единственото в града, което дава плод, годен за използване.

Сахат тепе показва Пловдив от птичи поглед

Вече събрахме доста запомнящи се снимки. Остава да продължим разходката си по улица „Ангел Букорещлиев“, отправяйки се нагоре към Сахат тепе. По пътеката подминаваме сградата, в която се помещава най-старото хорово дружество в България - пловдивското "Ангел Букорещлиев", щракваме кадър с графити от фасадата й и продължаваме, за да видим отвисоко как шават пловдивчани. Колите, хората, птиците, църквите и сградите. Всички тези сюжети ще ни поднесе като на тепсия изкачването по Дановия хълм.

Вече имаме цял албум, а на връщане пак можем да минем по павирания тесен път, тъй като галерия „Дяков“ винаги може да ни изненада с красива изложба, с която да запечатаме колекцията си от днешната разходка.

 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?