Следвайте ни

На Петровден: Пловдивчани се молят за по-добро бъдеще след изборите ВИДЕО / СНИМКИ

viber icon

Десетки пловдивчани тръгнаха към храмовете още сутринта на днешния Петровден. Най-много от тях се стекоха в „Св. Св. Петър и Павел“, който носи името на светците.

Там  митрополит Николай отслужи и Архиерейска света литургия. 

Пловдивчани изпълниха храма и  запалиха свещички с надеждата за благополучие на целия народ. Едни се молеха за здраве, а други искаха предстоящите избори да донесат на страната ни по-добро бъдеще. 59-годишният Георги вече 9 години на Петровден задължително ходи на църква. Причината е, че на този ден през 2012 г. е претърпял катастрофа на магистралата, докато се  прибирал от чужбина. Твърди, че някаква невидима сила го спасила, помогнала му да не се удари в друга кола и да се отърве без сериозни наранявания. 

На църква, преди да се събере със семейството и да почерпи,  беше дошъл и именникът Камен. Пловдивчанка пък раздаде хляб за здраве на непозната жена в двора на храма. 

На Петровден по стар обичай във всеки дом се коли най-младото пиле - "петровско пиле". Обикновено жените раздават част от него заедно с ябълки "петровки" в чест на светеца.
Вярва се, че св. Петър е райски ключар и пазител на Райската градина. Неговият по-голям брат близнак св. Павел пуска светкавици и запалва снопите на нивата. Може да предизвика страшни горски пожари, градушки и наводнения.

Повече от 300 000 българи празнуват имен ден днес. Да им е честит!

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?