83

На Панаира на занаятите: Майсторски изделия заплениха пловдивчани СНИМКИ

Накити от мъниста, изделия от керамика, дърво, метал , текстил и коприна, оригинални сувенири привличат стотици пловдивчани и гости на града на Панаира на занаятите в центъра на Пловдив. 

Майсторите от различни краища на страната са окупирали улиците „11-ти август” и „Д-р Вълкович” на една ръка разстояние от Главната и демонстрират пред посетителите плодовете на своето творчество. Пролетният панаир по традиция е организиран от Регионалната занаятчийска камара и ще ни радва с майсторските произведения до неделя включително. 

Веселина Жегова от Разлог за първи път участва в изложение с изумително красивите накити и аксесоари от мъниста. Разказва, че мънистени колани най-много се търсят от танцьорите, а на 1 януари в Разлог по традиция се организира празник, на който всеки си слага народна носия и излиза на площада. Хващат се на хоро, играят ръченица и така – с усмивки, настроение и широки сърца започват новата година. 

„Веднъж  видях накити от мъниста, грабнаха ми окото и за 12 години вече съм изработила стотици мънистени колани”, споделя Веселина Жегова и показва, как го прави на една кука. 

Антоанета и Ивайло , майстори на керамични изделия, са от Димитровград. На масата си са изложили впечатляваща колекция от глина в тюркоазен цвят – чаши за чай и кафе, панички, фруктиери, чинии, изработени от глина. А има още саксии, вази, амфори, делви за градина. Съпрузите са си разпределили работата според интересите – Ивайло ги вае на грънчарското колело, Антоанета декорира.

 „Наследих  страстта към занаятчийството  от детските си години, от дядо ми. Той е плел кошнички, свирел на кавал и пасял овцете. Запалих се и започнах да правя едно – друго от глина. През 1997 г. , когато вече бяхме семейство с Антоанета, нямаше работа и решихме това да ни стане постоянен занаят и да го продължим със собствените ръце и талант. В Димитровград хората вече ни разпознават”, разказва Ивайло.

„Не дразнете мама. Това свършва зле за всички” – това е само един от десетките закачливи надписи на табелките, които предлага на посетителите Величка Тодорова. Сред рисуваните  сувенири, подходящи и за подарък,и за декорация вкъщи, има  лъжички, кратунки, закачалки , кутии за бижута, дори мед в миниатюрни бурканчета и магнитчета с герои от анимации. Художник в семейния бизнес е дъщерята – Галина, която едновременно е и учител по рисуване в детски градини.

„Като бях тийнейджър, купих книга за дърворезба, прочетох я с интерес и все едно гръм ме удари. Казах си: Това ще бъде моя занаят. Не беше лесно да се науча, но ето вече 25 г. дърворезбата е моят живот”, описва Георги Георгиев. На Панаира на занаятите , в който участва всеки път, е донесъл с любов изписани пана от липа и смърч.

 

Снимки от Валентина Биларева

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

26.05.2023 | 16:47

Прекрасно

Отговори
5 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?