На околосветско пътешествие в забавачката

Превърнаха стаите на "Малкият принц" в делфинарум, джунгла и Слънчева система с НЛО

Хлапета вече могат да си спретнат околосветско пътешествие и да обиколят джунглата, саваните, горските дебри, океана и космоса, без да имат виза и даже преди още да са навършили 7 години. Пловдивска детска градина им създаде такива светове в занималните и спалните помещения, по чиито пердета се премятат маймуни, а от уредбите се носят птичи песни, ромон на вода и рев на лъвове. Хлапетата имат възможност не само да усетят атмосферата, а и да се гмурнат изцяло в изучаването на растителните и животинските видове, като разполагат даже с истински телескоп и микроскоп.  Идеята се роди след последното септемврийско съвещание на директорите, разказва шефката на ЦДГ „Малкият принц” Ирена Милушева. Експертите по предучилищна педагогика дали инструкции в градините да се оформят кътове по интереси. В детското заведение решили да обърнат наопаки  хрумката и да създадат подобие на кабинетна система в училищата - като помещенията за всяка група се оформят  тематично  като различно късче от планетата, а децата се въртят, за да влязат по този начин във всички минисветове.Пребродихме цялото програмно съдържание от първа до подготвителните групи, за да подберем подходящите среди с цялата флора и фауна в тях. Методиките по български и математика са практически, а природният свят е нагледен и лесно се възприема заради образния тип мислене при децата, обяснява Милушева.


В градината вече има 5 къта и един кабинет „Малки откриватели”. Първа група се шири насред джунглата, оформена със специални фототапети, между които са се излегнали гигантски плюшени пуми, носорози и слонове. Даже столът на учителката е изрисуван с тигрова муцуна.

 


Подготваците от ПГ5 пък учат букви и цифри между стени с макове и лайка. Килимите имитират трева като на полето и направо върху тях малчуганите яхат плюшено магаре.

 


С година по-големите хлапета пък имат възможност да посрещнат НЛО, което кръжи на стената в техния космически свят. На тавана е възпроизведен модел на Слънчевата система с обемни макети на всички планети и слънцето, във въздуха са спуснати и всевъзможни летателни апарати.

 


ПГ5 „б” е като в истински делфинариум. Рисуваните риби са прескочили от сините стени и по пердетата и шкафовете, мъдрят се даже върху кошчетата за боклук. Насред стаята има и малък макет на морско дъно с водни обитатели. Лодка е закотвена току до бюрото на учителката, а за игра на разположение има дори сандъчета с истински морски пясък.Тригодишните от 1 „б”група хапват обяда си всеки ден насред гората, докато в чиниите им от стените надничат рисувани лисици и мечки. Даже лампите над главите им са декоративна имитация на клони.  

 


С интериора обаче не се слага точка. Всяка група има флашка с презентации, клипове и филми по съответната тематика. На книжен носител пък са албумите със снимки, които хлапетата могат да разлистват. На страниците им са всевъзможни обитатели от растителния и животинския свят, както и превозни средства. На някои дори учителките още не им знаят имената. Отделно са осигурени между 3 и 8 часа записи със звуци от природата.

 


Зад създаването на всеки от тези микросветове стои огромен труд на целия екип. Учителките разгледали обстойно цялото учебно съдържание, за да извадят едно по едно животните и растенията, които се изучават. После директорката направила поръчка за специалните фототапети, на които всичко да бъде изобразено по списъка. Лично търсила най-подходящите изображения в база данни с 10 000 страници, всяка с по 100 снимки. Трябваше да е изчерпателно, достъпно, красиво и без агресивни сцени, обяснява Милушева.Пред вратата на всяка група има по един „страж”, който въвежда в атмосферата - например мечка пред горския кът. Тематичните линии намират своето продължение и в спалните с изрисувани стени и пердета с 3D ефект. Всяка има осветително тяло като в дискотеките. Тук то проектира върху стените шарени светлини и сенки, за да създаде магична атмосфера в сумрака преди заспиване.Дотук проектът, който е уникален за града, е глътнал между 10 и 15 000 лв. – от бюджетите на градината за миналата и за тази година. Пет хиляди лева от сумата осигурило училищното настоятелство, родителите участвали активно и в поръчката и доставката на необходимите аксесоари даже от чужбина.

 


Сега предстои да се оформят още 3 къта. Единият ще е приказен свят с всички ключови герои от приказките, които се учат в детската градина. От ЦДГ „Малкият принц” са уговорили ИК „Хермес” да им отпечата фигурите на баби, дядовци, внучета и кучета в гигантски размери. С тях децата ще могат да редят и свои сюжети и да създават нови приказки, за да тренират креативно мислене.

 


Другият кът ще е с цветя - от кокичето, което хлапетата научават в първа група, до билките, с които се запознават в последните години от забавачката. А последният ще е посветен на социалния свят, приятелството и професиите. Вече са поръчани и костюми за ролеви игри, в които децата ще могат да се облекат като истински готвачи, пожарникари, полицаи, строители и космонавти.Оттук нататък в този нагледен свят може да се преподава и български, и математика, и музика, и изобразително изкуство, казва Ирена Милушева. В момента децата сменят стаите, ако учителките решат, че съответният урок го изисква. От следващата учебна година почва голямата ротация на групите - всяка ще бъде в един кът по месец. Така за престоя си от 4 години в градината всяко хлапе ще мине по 4 пъти през джунглата, гората, полето, космоса и океана, като всеки път ще надгражда знанията си.  Учат как се ражда животът с 21 пластмасови яйца

Родителите все по-рядко ще трябва да отговарят на трудния въпрос как се раждат бебетата. В кабинета „Малки откриватели” им показват това нагледно с модел от 21 птичи пластмасови яйца. Като се отвори всяко от тях, във вътрешността се вижда степента на развитие от ядрото през зародиша до раждането на малко пиле.

Всичко, които хлапетата съберат от двора на детската градина, може да огледат под истински микроскоп, който увеличава от 100 до 300 пъти.

Децата моделират с тъй наречения кинетичен пясък.

Имат макети и триизмерни книги за човешкото тяло. По същия начин могат да разглобят пластмасово цвете на тичинки, стебло, листа и корен, а после да го направят отново. Даже секциите в кабинета са тематични - с формата на растение, животно и човек.

По-големите деца си правят сами соковете за междинната закуска в 10 часа, като си ги изстискват  с машинка за фрешове. Кабинетът е снабден също с машина, която им позволява да си направят без чужда помощ здравословен крем от бисквити, мляко и дребни плодове./Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Ирена Милушева - директор на ЦДГ "Малкият

Ирена Милушева - директор на ЦДГ "Малкият

18.03.2016 | 09:06

Уважаеми граждани, благодарим Ви, че споделяте оценката и радостта си от добрите ни идеи и постижения! Молим Ви да не ни класифицирате, обидно е за останалите колеги, които полагат усилия да направят нещо добро за децата.

Отговори
0 0
Марина Стефанова

Марина Стефанова

12.03.2016 | 21:07

Прекрасно!Дано и други да последват примера! Смело напред!

Отговори
0 0
Анатолий Микич

Анатолий Микич

10.03.2016 | 15:28

Браво! Най-добрата директорка!

Отговори
0 0
Учител и родител

Учител и родител

10.03.2016 | 13:32

Браво! Браво! Браво!!!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?