46

На кръгла маса в Пловдив нищят проблемите на украинските бежанци

Кръгла маса по проблемите на украинските бежанци и търсене на възможности за законов отговор за решаване на трудностите, които препятстват тяхната културна адаптация и социална интеграция  в българското общество ще се проведе на 30.05.2022 г., вторник, от 11:30 ч. в галерия „Димитър Георгиев“, гр. Пловдив, ул. „Съборна“ 23, Стария град.

Дискусията се организира от фондация „Стойна Кръстанова“ във връзка с изпълнението на проект “Заедно и равни: правата на търсещите убежище и закрила”.

Ще бъдат представени резултатите от проучване с методите на спешната антропология, чрез което се събра информация от средата на бежанците, включително на създадените от тях организации, на институциите, които работят с тях, на хората и фирмите, които им помагат да изградят живота си тук (работодатели, наемодатели, доброволци). Анализът на данните е основа за разбиране на ситуацията и за идентифициране на проблемите на уязвимата група. Заснети са и видеоказуси, които нагледно представят въпросите, важни за украинците, бягащи от войната.

Срещата между представители на различни институции -  ВКБООН за България, Министерство на образованието и науката, Агенция по заетостта – Бюро по труда Пловдив, Регионална здравна инспекция, Пловдив, Областна администрация Пловдив, Община Пловдив, неправителствени организации, журналисти и общественици, ще даде възможност за обмен на добри практики и опит.

Изпълнението на проекта “Заедно и равни: правата на търсещите убежище и закрила” е по Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост. Финансовата подкрепа от 14 994 евро е предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (www.activecitizensfund.bg). Проектът се провежда в партньорство със Сдружение „Непорасналите“ и Фондация Ukraine Support & Renovation.

ПРОГРАМА

Модератор Мишо Гръблев

11.30-11.45 Откриване на Кръглата маса: Приветствие на г-н Димитър Георгиев, Почетен Консул на Украйна в Пловдив

11.45-12.00 Кратко представяне на проекта, екипа и партньорите

12.00-12.20 Представяне на участниците, институциите и гостите на

Кръглата маса

12.20-13.10 Проблемите на бежанците – предизвикателства и преодоляване

13.10-14.00 Дискусия и препоръки от Кръглата маса

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
чамодани и за *Украйна

чамодани и за *Украйна

29.05.2023 | 14:19

и вече няма проблем!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?