Следвайте ни

Полиция и гардове атакуваха поет като Пабло Ескобар

viber icon

Главната осъмна вчера сутринта без поезия, след като полицаи и общински охранители не позволиха на поета художник Борис Роканов да облепи улицата със стихове. Неговият проект „Манускрипта 39“ предвиждаше пловдивчани да стъпват по стихове, съчинени от 16 родни поети още от сутринта. Четири огромни хартиени къса, тежащи над 3 тона, трябваше да бъдат закрепени за земята с помощта на 2 тона лепило, а общата дължина на хоризонталната стихосбирка щеше да е 5 км.

„Не можахме да залепим стиховете. Във вторник към 18,30 часа тръгнахме към Джумаята и изведнъж все едно видяха Пабло Ескобар - 20 полицаи и общински охранители ни се нахвърлиха и ни наобиколиха. Търсеха мен като куратор на проекта“, заяви пред „Марица“ Борис Роканов. Той допълни, че служителите на реда са го накарали да подпише предупредителен протокол. „Ако бях мръднал една крачка вляво или вдясно, щяха да ме арестуват. Беше много опасно, защото бяха адски наострени“, оплака се поетът художник.

Роканов им показал документите на проекта от общината и фондацията, но униформените лица го уведомили, че трябва да има разрешение за облепянето на Главната улица от зам.-кмета по обществен ред Йордан Ставрев. „Аз им показах писмо от Ставрев до мен, в което той казва, че не може да съгласува проекта. Получи се Параграф 22“, подчерта Роканов.  

Очевидци на инцидента обаче твърдят, че полицаите и охранителите са били общо десетина. Те се държали любезно, но дали да се разбере, че няма да позволят на Борис Роканов да залепи километричните стихове в сърцето на Европейската столица на културата. На раздяла поетът откъснал парчета от топчето с поезия и ги подарил на полицаите.

Роканов отбеляза, че досега по проекта „Манускрипта 39“ са похарчени 40 хил. лв. Начинанието, по което бенефициент е СД „Ромфея - Ватев, Шишманов и сие“, е спечелило грант от общинската фондация „Пловдив 2019“ за 50 бона. Направени са доста разходи - хартията е отпечатана, купено е лепилото, платено е на дизайнера, както и хонорарите на петдесетината участници и ромите, които щяха да помогнат при лепенето.

„На всеки получен транш от фондацията подписваш запис на заповед за същата сума. Ако се окаже, че изпълнителят „Ромфея - Ватев, Шишманов и сие“ не е изряден, блокират се сметките и могат да фалират дружеството“, допусна Борис Роканов.

„Манускрипта 39“ предвиждаше да събере на едно място работите на едни от най-обичаните български поети и да ги представи в градска среда, а именно залепени на плочките. Пловдивчани трябваше да се радват на любимите куплети на Иван Цанев, Борис Роканов, Ани Илков, Владимир Левчев, Силвия Чолева, Мария Калинова, Ивайло Добрев, Стефан Икога, Надежда Московска, Лора Динкова, Белослава Димитрова, Румен Денев, Диана Маркова, Рене Карабаш, Ясен Василев, Иво Рафаилов.

Събитието щеше да очарова със своята мащабност на най-дългата пешеходна улица в Европа.  На някои места книжните ленти трябваше да покрият цялата <210> ширина. Хартията, която е избрана специално за арт проекта, е устойчива и нямаше да се нагъне под стъпките на минувачите. 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?