71
Следвайте ни

На кафе с куче в "Капана": Открийте своя нов домашен любимец в пловдивския артквартал СНИМКИ

viber icon

Въпреки пандемията тази година е рекордна по осиновени животни, заяви  Георги Божев, директор на ОП „Зооветеринарен комплекс“

 

Пловдивчани могат да намерят своя нов домашен любимец, докато си пият кафето. Осиновяването на куче вместо по традиционния начин от приюта, тази неделя ще може да стане и в "Капана". От 11 до 14 часа космати муцунки ще щъкат на всеки ъгъл в артквартала. Те ще бъдат водени от доброволци с надеждата повече хора да припознаят в някой от дружелюбните опашатковци новия си домашен любимец. По същото време на откритата сцена "Ядрото" всеки, който желае, ще има възможност да се снимате с тях. 

Посетителите могат да доведат и своите домашни любимци и да ги запознаят с кученцата от приюта. „Кафетата и заведенията в квартала на творческите индустрии са отворени за всички домашни любимци. Отворете и Вие сърцата си за тях”, зоват от Община Пловдив. Гражданите, които желаят да одомашнят животинка, ще имат възможността на място да разговарят с управителя на общинския приют д-р Веселин Бекирски.

Инициативата е на приюта - октомври е месец, посветен на бездомните животни. Тя ще мине под надслов “Капана дог - на кафе с куче“. Мероприятието се провежда с подкрепата на Община Пловдив. Специални гости на събитието ще бъдат певицата Маги Джанаварова, победителката в MasterChef 2021 г. Мария Жекова, Лили от Ютуб канала „Животът с куче“, заедно с кученцата си Петър и Арчи, и други инфлуенсъри.  

Още редица инициативи предстоят в Месеца на животните. В Международния ден за защитата им - 4 октомври, доброволци от „Пловдив чете“ ще четат откъси от книги за кучета на децата от фондация „Паралелен свят“. Четенето ще започне в 10:30 ч. в общинския приют на Четвърти километър, ул. "Пазарджишко шосе" 4, а след това хлапетата ще могат да разгледат и да поиграят с четириногите любимци.

Тенденцията след подобни инициативи е броят на осиновените животни да се увеличава, а пандемията, за щастие, не успя да откаже пловдивчани да ги приютяват в домовете си. 2021 година дори минава рекордния брой осиновени кучета през 2019 г. Тогава те бяха 151, а от началото на годината до момента нови стопани са намерили 166 кучета, обясни  Георги Божев, директор на ОП „Зооветеринарен комплекс“.

От приюта са си поставили амбициозната задача до края на 2021-ва техният брой да стане 200. Тези, които искат да се сдобият с осиновено куче, което е кастрирано и ваксинирано, трябва да платят само 23 лв. Сумата е за електронен чип и паспорт. Осиновените кучета са освободени от общинска такса.

"Ветеринарен лекар от Плевен ни се беше обадил, че е харесал едно от кучетата ни и иска да го вземе да прави компания на неговото, защото са еднаква порода - ротвайлер", заяви Божев. Практиката показва, че живеещите в апартаменти  търсят по-малки кучета. По-големите обикновено се предпочитат от тези, които ги искат за пазачи. Кучетата престоявали по няколко месеца в приюта, преди да намерят своя нов дом, като най-дългият период за намиране на осиновител е бил 2 години.

Според Божев борбата с бездомните кучета е дълъг процес, а източникът на появата им в градска среда е човешката дейност. "Често хората си взимат домашен любимец, но той започва да прави много бели - да ръфа дивана, обувките и след това го пускат на свобода", аргументира се Божев и призова пловдивчани да се замислят, преди да оставят четириногото на улицата.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?