Следвайте ни

НА ЖИВО Предизборни страсти в дебатите за парите на Пловдив, опозицията готви отпор

viber icon

Разгорещени дебати за бюджета на Пловдив за 2021 г. се очакват на днешната сесия на местния парламент, защото до старта на предизборната кампания остават само броени дни.

Финансовата рамка на приходите и разходите е внесена в Общинския съвет от кмета Здравко Димитров.  Парите са в размер на 418 083 124 лева, от които 226 милиона целево се предоставят от републиканската хазна  за държавно делегирани дейности, а 192 милиона  са собствени приходи на общината. Повече средства  в сравнение с миналата година има за образование, здравеопазване, социални дейности, култура, като една от причините е, че заплатите на общинските и държавните служители  са увеличени.

Градската управа залага инвестиционна програма за 198 млн. лева,

от които 121 млн. лв. са осигурени по европейски проекти.  Най-много пари - 80 млн. лева, са предвидени  за воден цикъл, който се изпълнява по ОП „Околна среда”. 

Проекти за още 38 млн. лева вече се изпълняват по ОП „Региони в растеж”  и  скоро ще стартират уличните  ремонти  в кв. „Гладно поле”.

Пътната  инфраструктура е  един от приоритети в бюджета. Три възлови обекта са включени в програмата - пробивът „Модър-Царевец“ (5 млн. лв.),  реконструкцията на ул. „Даме Груев“ (3 млн. лв.) и основен ремонт на  „Кукленско шосе“ (3 млн. лв.). Предвижда се да започне изпълнението на проектите за реставрацията на археологическите комплекси  Небет тепе и Източна порта, продължава работата на Римския форум - север. Общата стойност на тези проекти са 10 млн. лева.

Бюджетът е разгледан във всички постоянни комисии и тяхното становище е да влиза за гласуване на сесията.

Допълнителни средства са поискани от кметовете на район „Източен” и „Централен”

Иван Стоянов и Георги Стаменов за благоустрояване в кварталите. Стаменов държи в бюджета да се заделят 1 млн. лева за ремонт на кино „Космос”, а през следващите две години да се заложат отсега още по 2 милиона.  Възражения по бюджета  има  от опозицията - на  общинските съветници от "Демократична България" и БСП.

Против разпределението на парите се е подписал шефът на левицата в ОбС Николай Радев.  Особено мнение има Добромира Костова от ДБ, а Веселина Апександрова от същата коалиция иска с 1,8 млн. лева да бъдат намалени средствата за ул. „Владая” в „Източен”.

Администрацията не приема исканията за допълнителното финансиране с мотив, че който ги внася, не е посочил за сметка на кои дейности да се даде.

На сесията ще се разглежда и молбата на Рами Кремести, който който иска президентът да му опрости санкцията за нарушената карантина по време на извънредното положение. Общият размер на задължението е 11 657 лева. Кметът Здравко Димитров, от когото е поискано становище, предлага да не се опрощава глобата.

Сесията е с много малък дневен ред - само четири точки, защото е тежък като дебати. Съветниците ще разглеждат и Годишната програма за управление на общинските имоти. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

МАЙЧИ ЦЕ  МИЛА СЪВЕТНИЦИ...

МАЙЧИ ЦЕ МИЛА СЪВЕТНИЦИ...

02.03.2021 | 09:32

Я КАК ХУБАВКО Е ЗАСПАЛ ГЕОРГИ КОЛЕВ МЕЧТАЕ ЗА СЛЕДВАЩИЯ МАНДАТ ... КОЛЕВ ТОЗИ ПЪТ ЩЕ МИ Е ГЛАСА 200 ЛЕВА...ДА ЗНАЕШ ЩОТО КАТО ТЕ ГЛЕДАМ ЗА ТОЯ КЕФ ТРЯБВА ДА СИ ДОПЛАТИШ...МАЙНА...ЩОТО СИРЕНЕТО БИЛО С ПАРИ...

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?