Следвайте ни

НА ЖИВО Полицейски кордон и протестиращи посрещнаха общинарите преди гласуването за Тексим

viber icon

Полицейски кордон и протестиращи посрещнаха общинските съветници преди началото на редовното им заседание тази сутрин. Причината е предстоящото гласуване за застрояването на на бившия терен на завода на "Кока-Кола" или „Тексим“ с 50-метрови сгради, с разгънатата застроената площ от близо 170 хил. кв. метра. 

Активистите, които бяха малобройни, бяха посрещнати от кордон от полицаи. "Защо толкова полиция за любовта на народа. Съобразявайте се с хората, които поддържат държавата", възкликна д-р Веселка Христамян. 

Кметът се учуди защо има толкова много полиция и подчерта, че това не е по негово разпореждане. Той разговаря с протестиращите и ги успокои, че всичко се решава от Общински съвет с мнозинство. Асен Костов пък му съобщи, че е пуснал онлайн подписка за оставката на арх. Невена Балчева. "Е, не виждам никакъв проблем. Те си работят хората", каза кметът. 

Протестиращите, начело с Асен Костов, се притесняват от презастрояването. Според тях ако то продължи в същите темпове както до сега, то до няколко години в града няма да може да се живее нормално. „Пловдив отдавна е презастроен и няма инфраструктура за големи проекти“, аргументират се активистите. 

Асен Костов привикваше общинските съветници при влизането им и ги призоваше да гласуват против. 

Баташки категорично отсече, че те са  против  вдигането на големи сгради.

Още на миналата сесия решението не беше подкрепено от съветниците от Демократична България. Очаква се и групата на Съюз за Пловдив да не подкрепи в сегашния вид предложенията за изменение. 

Решението за ПУП беше гласувано  на предишната сесия, но е върнато за ново разглеждане от областния управител Дани Каназирева с мотив, че е незаконосъобразно и  затова на сесията ще бъде разгледано отново. Каназирева  твърди, че Наредба № 7 за правила и норми за устройство на територията за смесени производствени  зони, каквато в случая е зона „Изток“, се разрешава максимално застрояване до 50 %. ПУП, приет от Общинския съвет, позволява до 70 % застрояване.
 
Снимки Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Сик

Сик

16.02.2021 | 16:19

Славчо Атанасов е гeй!

Отговори
2 4
ДА СМЕНИМ ПОЗАТА НА ПОЛИЦАИТЕ...

ДА СМЕНИМ ПОЗАТА НА ПОЛИЦАИТЕ...

16.02.2021 | 14:35

ЗАКОНА ДА СЕ ПРОМЕНИ .....ПОСЯГАШ НА ПРОТЕСТИРАЩИ И СИ ПОЛИЦАЙ НА РАБОТА ПАНДИЗ...... ЗАСТАВАШ ПРЕД НАРОДА С ГРЪБ КЪМ НЕГО И ГО ПАЗИШ.......АКО НЯКОЙ НЕ Е ТОВА КОЕТО ТРЯБВА ....СЛАГАШ ПРАНГИТЕ.КАМЕРАТА Е НА РЕВЕРА ТИ И АКО МИГНЕ НЕ ТИ СЕ СМЯТА ДОКАЗВАНЕТО ЧЕ НЕ СИ ПОСЯГАЛ ....В ПАНДИЗА.... ТАКА ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ КАТО ФЕДА ОТ ВИЦА ДЕТО ГО ПРЕДУПРЕДИЛИ ДА НЕ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА... И ТАКА КАТО МУ КАПНАЛО ОЛОВО ВЪВ ВРАТА ТО СЕ ОБЪРНАЛ И КАЗАЛ НЕ СИ ПРАВ СТЬОПА!!!!! ВМЕСТО ДА МУ СТРОШИ ГЛАВАТА КАКТО ПРАВЯТ НАШИТЕ ПОЛИЦАИ И СЕ ПРАВЯТ НА УМРЯЛИ ЛИСИЦИ...... КАМЕРИ БИГ БРАДЪР ОТ ДО В ДИЖУРСТВОТО....

Отговори
0 3
ДА СМЕНИМ ПОЗАТА НА ПОЛИЦАИТЕ...

ДА СМЕНИМ ПОЗАТА НА ПОЛИЦАИТЕ...

16.02.2021 | 14:30

МНОГО СТРОГО ГЛЕДА ПОЛИЦАЯ ДО ЗИКО БЕ...?!?! ТИЯ ПАЛЯОВЦИ В ОБЩИНАТА ЩЕ ЗУЛЯТ КЯР ДО ПОСЛЕСЕДНО...... ЩО ПОЛИЦАИТЕ СТОЯТ И ГИ ВАРДЯТ ..... НЕ Е ЛИ РЕДНО НА ПРОТЕСТИТЕ В СОФИЯ ПОЛИЦАИТЕ ДА СА С ГРЪБ КЪМ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ...?!?! Т.Е ДА НИ ПАЗЯТ ОТ НАРОДНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ В ПАРЛАМЕНТА..... ДА ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ МОТО ....ОТ КЪВ НА КЪВ ЩЕ МИ ПАЗЯТ ЕДНА ШЕПА П.ЕДАЛИ КОИТО НИЕ СМЕ ИЗБРАЛИ ТОЯ С.ОПОЛ ЗИКО БИ СЛЕДВАЛО ВСЕКИ В ПЛОВДИВ ДА ГО ХВАНЕ ЗАД ВРАТА И ДА МУ ТЕГЛИ ЕДИН ШУТ С ГУСТО.....ЩОТО НИЕ ПРАЩАМЕ....КЪВ МИ СЕ ПРАВИ ТАМ.... ЧОРБАДЖИЯ... ТОВА ДА Е МОТО " ДА СМЕНИМ ПОЗАТА НА ПОЛИЦАИТЕ---- ПОЛИЦАИТЕ С ГРЪБ КЪМ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ"""" ИЛИ В ПРАВ ТЕКСТ ТОВА Е ВАШЕТО ЗНАЧЕНИЕ НА ВАШАТА ПРОФЕСИЯ В ОБЩЕСТВОТО....!!!!!!!!!!!!!

Отговори
1 2
Бъбу

Бъбу

16.02.2021 | 11:30

Аман от такива популисти като въпросния Асен Костов, според него най добре ще бъде нищо да не се строи в този град, или по важно му е да се възпрепятства всяко решение на властта.

Отговори
7 17
Нали

Нали

16.02.2021 | 11:29

Прав е Зико, защо е тази полиция за протест от ЕДИН човек! Това са селските номера на генерал Гном, слагат един лаладжия да пищи като наeбан пред общината (сигурно са декларирали 200 човека протест пред полицията и затова е този кордон) за някакъв полупринципен въпрос, като презастрояването (хич не им пука)! Сега чакаме да се изпъпчат идиoтчетата от ДБ за да разправят как полицията бие (хилядите) протестиращи и заглушавла гласа на народа!

Отговори
10 8
Габи

Габи

16.02.2021 | 11:14

Възмущават ме протестите против новото строителство.Върху какви площи са построени домовете на протестиращите?Аз нямам имот в такива зони, но смятам,че всеки има право да приви със своята частна собственост каквото пожелае.

Отговори
5 14
Нали

Нали

16.02.2021 | 11:31

Протест от ЕДИН човек?!

Отговори
2 13
Арх

Арх

16.02.2021 | 10:56

Пловдив се пръска по шевовете, а други градове умират обезлюдени. Това е модел на развитие от Третия свят. В една от най-богатите страни в света Швейцария с население близко до това на България милионни градове няма, в Африка всички столици са многомилионни, също като Индия, Бангладеш, Индонезия и други страни за пример и възхищение.

Отговори
17 5
Нали

Нали

16.02.2021 | 11:42

Да прав си, защо не дадеш личен пример и не се преместиш например в Чирпан! Или пък в Славяново, пезидентсково, дори на последните избори спечели ГЕРБ там! Практиката показва, че след безвремието на някой червен бoклук, на кмета от ГЕРБ му трябват около десет години да изкара мястото от блатото и да го направи приятно място за живеене!

Отговори
8 10
мнение

мнение

16.02.2021 | 10:46

КАНАЗИРЕВА ИГРАЕ КУРВЕГИН ИГРА ,НАЛИ Е ПОСОЧЕНА ОТ ББ ЗА ОБЛ. УПРАВИТЕЛ НА ПЛОВДИВ,СЕГА ВРЪЩА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ КЪМ КРАЛЯ СЛЪНЦЕ !!!!!!

Отговори
7 10
Хана

Хана

16.02.2021 | 10:36

Евала на шепата активисти , събуди се, Българино!

Отговори
23 8
Модерни времена

Модерни времена

16.02.2021 | 10:33

Всички се кефят на мегаструктурите в развитите държави, а тук гражданята искат да живеят на село?! 90% от претестиращите са свикнали около къщите им да пасат кози и да сеят картофи и искат да си го пернесат това усещане в Пловдив... Сума ти къщи в Родопите пустеят, да се опаковат и да заминават на спокойствие и чист въздух. Аман от псевдополитически идиоти спиращи прогреса! То бива популизъм, ама вече им писна на всички пловдивчани от тоя Асен Костов!

Отговори
12 22

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?