Следвайте ни

НА ЖИВО Откриват Епископската базилика при невиждани мерки за сигурност

viber icon

Голямото откриване на Епископската базилика на Филипопол започва в 10.30 часа днес. На него се очаква да дойде американският посланик Херо Мустафа, поканен е и  премиерът в оставка Бойко Борисов.

Другите гости, които чакаме, са бившите министри на културата и туризма Боил Банов и Марияна Николова. Откриването ще премине при невиждани мерки за епидемиологична сигурност.

Фоторепортерите ще стоят отделено от самите репортери, за да се спазва дистанция. Те пък ще са на метри от групата с официалните лица.

Базиликата бе строена близо 4 години по проект, финансиран от фондация "Америка за България" и Община Пловдив. Фондацията даде близо 8 милиона долара, а общината 7 милиона лева.

Сградата е съчетала всички видове авангардни архитектурни решения - фасада със стъкла "Ламбърт", между които има изолация, големи текстилни пана от марката "Парасол", всякаква форма на виртуална реалност. Посетители ще могат да гледат Епископската базилика такава, каквато е била, със специални очила.

Мозайките ще се разглеждат от мостчета с подсилени стъклени подове. Климатизацията и отоплението на огромната сграда ще е енергийно ефективно.

Откриването бе отменяно няколко пъти досега по различни причини. Името на обекта бе променен от "Голямата базилика" на "Епископската базилика на Филипопол". За него ще се грижи ОИ "Старинен Пловдив".

Снимки от Наташа Манева

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

М дааа

М дааа

19.04.2021 | 02:01

Това е едно не естетическо и грозно недоразумение, което цъфна в центъра на Пловдив. Спор няма антиките са си антики, но този огромен фургон не се връзва изобщо с архитектурата на града ни и по точно на този район. Не очаквахме и нещо свястно, щом спонсора е ,,америка за България,,!

Отговори
0 0
Papa Hans

Papa Hans

18.04.2021 | 11:59

Ujas a e qven pomak koito snoshti na Bibiqna e apval halva lokum I posle se iztropva vav vashniq pomashki kenev. Site pomaci ogranocheni v uma.

Отговори
1 4
Нали

Нали

18.04.2021 | 10:53

Да се отбележи, че "невиждани" е измишльотина на драскача Росен Саръмов! Мерките са най-нормални и по нищо не се различават от всички останали мерки! Славчо Атанасов е гeй!

Отговори
5 5
УЖАС

УЖАС

18.04.2021 | 10:12

ОТВРАТИЛНА ПОСТРОЙКА

Отговори
9 8
Така  изглежда

Така изглежда

18.04.2021 | 10:24

Но тази постройка е съхранила свидетелства за това каква красива в архитектурно отношение постройка е имало. Това е голяма гордост за пловдивчани че има свидетелства за античноста на нашия град.

Отговори
10 4
До Ужас

До Ужас

18.04.2021 | 10:33

Да беше представил ти проект. Само да отричат можете, ужас си ти, начумерено същество.

Отговори
10 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?