Следвайте ни

НА ЖИВО Общинските съветници гласуват облекчения за бизнеса в Пловдив

viber icon

Общинските съветници ще разглеждат на днешната сесия предложение на кмета Здравко Димитров за облекчение на бизнеса. Градоначалникът предлага ресторантьорите и търговците да бъдат освободени от заплащането на такси  за общинските терени, предназначени за сервиране на открито. Наемателите ще ползват общинските терени без такси от 1 ноември до 31 януари. 

 

Според указанията на министерството на здравеопазването разстоянието между масите трябва да бъде най-малко 1,5 метра. Тази противоепидемична мярка  възпрепятства наемателите да използват  цялата площ, за която са получили разрешителни, твърди Димитров.  

 

В дневния ред на сесията са включени 18 точки.  Съветниците ще гласуват отличия за изявени директори и учители по случай Деня на будителите. За почетна значка на Пловдив са номинирани 16 директори и педагози от общински училища и детски градини. Грамоти и парични награди по 400 лева ще бъдат дадени на 14 млади учители. 

В местния парламент е внесено предложение за предоставяне на търг под наем на терен с площ 7,3 дка на Пещерско шосе и ул. "Царевец", за да бъде изграден паркинг.  Инвестиционното намерение е на фирма "Булфарма". Търгът ще започне с начална цена 2207 лева. 

Зам.-кметът  Анести Тимчев  очаква  съветниците да разрешат бюджетни разходи  за "Топъл обяд" на самотни, инвалиди и хора под карантина -  43 400 лева през декември  и още 88 970 лева през януари и февруари.  Трапезарията   за 3100 души се финансира  по оперативна програма, но само за храна. Всички останали разходи - заплати на персонала, ток, вода, гориво  и помещения е ангажимент на общината.  На човек на ден се полага храна за 2,50 лв. 

Други 15 000 лева  от градската хазна ще бъдат предоставени на Областна дирекция на МВР за полеви тестове на шофьори за наркотични вещества. 

Сесията отново се провежда в сградата на Общинския съвет на ул. "Авкс. Велешки", но без свободен достъп за граждани заради пандемията. 

Снимки Наташа Манева

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?