Следвайте ни

НА ЖИВО Общинският съвет гласува рекорден Културен календар на Пловдив

viber icon

Рекорден бюджет за културни събития  в Пловдив ще се гласува на днешната сесия  на Общинския съвет, въпреки тревогите, че парите в градската хазна не стигат заради кризата в пандемията, а и провеждането на арт събития е под въпрос.

Екипът на кмета Здравко Димитров  предлага за Културен календар през 2021 г. да се  заделят 2 020 000 лева. Сумата е по-голяма с 40 000 лева в сравнение с миналата година. По-малко пари бяха отпуснати  и през знаковата 2019 г., макар че тогава пък фондация „Пловдив 2019” имаше   доста солиден бюджет от над 12 млн. лева за Европейска столица на културата.

До този момент не е ясно каква ще е съдбата на фондацията, като се има предвид, че предстоят съкращения на щата в Общината. През 2020 г. "Пловдив 2019"  имаше 5 млн. лева бюджет и 24 щатни служители.

Всички основни фестивали, финансирани и досега от градската хазна,  се запазват през 2021 г.  включително и „Рок форум – музика от вековете”, за който се осигуряват 60 000 лева. Както „Марица” писа, очаква се Ричард Клайдерман  да гостува в Пловдив със свой концерт.

В дневния ред са включени 24 предложения, предимно на администрацията.   Съветниците  повторно ще гласуват намерението на община Пловдив да изкупи от БДЖ  два имота на бул. „Васил Априлов” и ул. „Акад. Петър Динеков”   заради бъдещия пробив под Централна гара.

Предложението беше внесено за разглеждане на сесията през декември, но съветниците поискаха  администрацията да договори безвъзмездното прехвърляне на имотите, тъй като пробивът се прави по проект на НКЖИ. От БДЖ обаче отказаха с мотив, че са търговско дружество и само държавата може да предоставя без пари своя собственост на общините.  От градския бюджет трябва да се платят на БДЖ  251 200 лева.

Дебати  се задават  за мерките на общината  за енергийна ефективност на сгради с обществено значение. Администрацията е подготвила две програми  – краткосрочна до 2023 г. и дългосрочна до 2030 г.  За три години  със слънчеви колектори и фотоволтаични централи трябва да бъдат оборудвани 13 детски и учебни заведения в Пловдив, което ще струва малко над 2 млн. лева.  Успоредно с това по проект на ЕС  ще се подменя улично осветление с LED в няколко квартала в районите „Централен” и „Южен”.

Сесиите на общинските съвети могат да се провеждат онлайн, но в Пловдив и днешното заседание е присъствено, въпреки че  досега десетина старейшини са преболедували  COVID -19. „Постоянните комисии обсъждат материалите по дневния ред дистанционно, но решихме сесията отново да се състои в Градския дом на културата „Борис Христов”, за да имаме по-добра комуникация”, обясни за „Марица” шефът на местния парламент Александър Държиков.

Съветниците  са 51 и  освен тях  на сесиите присъстват  между 10 и 20 представители на администрацията  като правило начело с кмета Здравко Димитров.  Залата в Дома на културата е за над 500 зрители  и  не е проблем да се спазва дистанция.  Достъп на граждани до заседанията е забранен, откакто започна пандемията. За медиите  са отредени места на балкона.  Преди сесията в залата се прави дезинфекция, във фоайето  се слагат дезинфектанти, всички присъстващи  са длъжни да си носят маски, които могат да свалят по време на изказвания.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?