Следвайте ни

НА ЖИВО Общината с 1,3 млн. лв. временен дълг заради подмяната на печките

viber icon

Пловдив ще поеме временен дълг в размер на 1 386 223,21 лв.  за реализацията на проекта по смяната на печките на твърдо гориво с екологични системи за отопление. Решението за заема трябва да бъде гласувано от общинските съветници на последното им заседание преди Великденските празници. Точката беше вкарана в дневния ред в извънреден порядък часове преди да се съберат старейшините. Макар подмяната на отоплителните тела да минава по ОП „Околна среда“, дългът се налага да бъде поет, защото  европейските пари се превеждат със закъснение. 

Още една точка влезе в посления момент, а именно щекотливата тема за бъдещето на Бетонния мост. Общинските съветници ще трябва да решат дали да дадат разрешение на местната власт да подпише допълнително споразумение между НКЖИ и общната за пробива под гарата. В него е залегнало НКЖИ да  представи инженерно техническо предложение за извършването на реконструкцията за Бетонния мост.

Освен това общината ще се опита да пусне за продажба на търг два имота в районите „Централен“ и „Южен“. Те се намират на улици, където презастрояването се превръща в проблем. Имотът, който се намира в центъра на Пловдив, е на ул.  „Марат” 6 и е с големина от 175 кв.м, като може да се строи до 15 метра височина. Имотът в Кючук Париж е на ул. „Петрова Нива“ 49 и е с големина 370 кв.м, а максималната височина на строителството е до 12 метра. 

Още един градоустройствен проблем ще занимае старейшините на сесията. Те ще трябва да решат дали да позволят строителството на  5-етажна жилищна сграда със заведение за бързо хранене над ул. „Тодор Балина“ на Бунарджика. Предложението е отхвърляно няколко пъти от общинарите, защото част от строежа ще се пада над улицата. 

Общинските съветници се готвят още да опростят наполовина наемите на бизнеса за първото тримесечие на тази година. Причината са противоепидемичните мерки, които попречиха на нормалното функциониране на предприемачите.  50% от дължимия наем ще платят и наемателите на помещения към училищата като столове, павилиони, книжарници. При тях обаче облекчението не е за 3 месеца, а само за един - за март. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Jjj

Jjj

27.04.2021 | 08:07

Яница, и на славянската и на полски "Париж" се пише с ж накрая, а не с ш !! Хубаво си пишете титлите и дипломите, ама научете правописа!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?