1553

НА ЖИВО На сесията: Вдигат цените на такситата в Пловдив

Общинският съвет ще обсъжда на сесията днес новата тарифа на таксиметровите услуги в Пловдив. Предложението е внесено за гласуване от кмета Костадин Димитров по настояване на Асоциацията на таксиметрови превозвачи. 

 Минималната дневна цена за километър пробег става 1,19 лева, нощната – 1,29. Максималната дневна тарифа се вдига съответно на 1,80 лева, през нощта – на 1,90. 

Последното решение за цените на жълтите коли беше взето от местния парламент през 2014 г. Тогава дневната тарифа беше определена в границите между 0,65 лева до 1,10 лева. Мотивът на таксиджиите  за ръста на цените е инфлацията. 

Общинските съветници вероятно ще подкрепят декларацията на „Браво Пловдив” до Министерството на културата, с която искат Панагюрското златно съкровище да се върне в Пловдив.

Мотивът е, че преди години уникалните съдове, намерени от братя Дейкови в Панагюрище, бяха експонирани в пловдивския Археологически музей, но с правителствено решение прехвърлиха  ценната находка в Националния исторически музей.

Очаква се местният парламент единодушно да подкрепи награждаването с почетна значка на победителите в първенството по футбол за Купата на България. За отличие – „Почетен знак на Пловдив” – е номиниран и Георги Славчев, музикант, композитор, ректор на АМТИИ. 

Пореден опит се прави за обявяване на конкурс за обществен посредник на Пловдив. На длъжността временно е назначен Борислав Стаматов, който вече осем години служи на гражданите на поста. Предишният път конкурс за мястото на омбудсман беше предложен от Константин Георгиев от „Съединени за Пловдив”, сега – от председателя на Общинския съвет Атанас Узунов от ГЕРБ. 

В дневния ред са включени 34 точки, сред които са за изработване на подробни устройствени планове и продажба на общински жилища на правоимащи наематели. 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?