Следвайте ни

НА ЖИВО Министър Минеков обжалва решението за Епископската базилика

viber icon

Четиричленната група на Демократична България  (от общо 51 съветници) повежда ударна предизборна кампания от трибуната на местния парламент в Пловдив. Най-малко три предложения са подготвили съветниците с председател Веселина Александрова за сесията.  

Както" Марица" писа, епископската базилика отново ще предизвика бурни спорове на днешното заседание. 

Групата  иска отмяна на предишното решение на градския парламент,  с което по предложение на ГЕРБ 20 щатни бройки бяха прехвърлени към  Общинския институт „Старинен Пловдив”.  Демократите напомнят, че средствата за заплатите са предоставени от държавата с изричното условие служителите да са на  щат в Археологическия музей,  и твърдят, че взетото решение в ОбС е незаконосъобразно. С целевата помощ от държавата не може да се разпорежда общинска структура, каквато е "Старинен Пловдив", твърдят специалистите.   

За потвърждение съветниците посочват, че от Министерството на културата е изпратено писмо по повод на тяхното запитване. Министърът Велислав Минеков е на същото мнение - 20-те служители трябва да са към Археологическия музей, а не към "Старинен Пловдив". Възражението е внесено при областния управител, който има право да върне решението за ново разглеждане в Общинския съвет и да го отмени, ако юристите преценят, че съдържа противоречие със законите.

Темата ще бъде повдигната в залата, защото предстои да се гласува правилник за работа на "Старинен Пловдив", според който щатът на института се увеличава с 20 служители на Епископската базилика.   Градският лидер на ГЕРБ Иван Тотев отрече слуховете, че по негова препоръка най-голямата група на ГЕРБ е наложила прехвърлянето на бройките към ОИ "Старинен Пловдив", след като волята на министерството на културата бе те да са за Археологическия музей. Нямам никаква намеса. Предложението беше подкрепено и от други съветници, каза лаконично Тотев. 

Шефът на съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев обясни, че ще обсъждат казуса, за да видят дали да променят становището си. "Въпросът е принципен, защото е редно една институция да управлява Епископската базилика. Сега става така, че Общинският институт "Старинен Пловдив" я стопанисва, а служителите ще са на щат в Археологическия музей", коментира Илиев.

Мнението на кмета Здравко Димитров беше кратко: „Ще  видим писмото на министерството и ще вземем решение. Както е законно, така ще направим”.

Демократична България предлага на сесията намаляване на наемите и таксите за наемателите на помещенията в ДК "Борис Христов" за времето, когато действат ограничения за посещаемост заради пандемията. Другата  тяхна идея е пл. "Централен" да се преименува в "Димитър Кудоглу". 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Арх

Арх

20.05.2021 | 10:30

Преименуването на площада няма да върне съборената от Желязко Стойков сграда на Кудоглу, за да си разшири пощата и надуе хонорара.

Отговори
2 0
кфикуса от 45-то народно събИрание

кфикуса от 45-то народно събИрание

20.05.2021 | 10:30

ей кфикуса градския лидер на ГЕРБ много ясно че ти ком.андваш парада в Общинския съвет ----щото по-голямата част от съветниците са твои а не .....на кмета;;;;;;;;;;;ясно е че ти си виновеншшш. ХМ , време е да те сполети съдбата на шеВа на 3 - РПУ

Отговори
1 1
айде стига натягавне

айде стига натягавне

20.05.2021 | 09:22

площад централен ще си е централен ---референдум...а кудуглу някой друг площад.... е тая веселина и тя голямата шефка .... и тя е едно поръчково...л.....но...

Отговори
7 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?