Следвайте ни

На Гребната база - като след война СНИМКИ

viber icon

Грандиозният фестивал Hills of Rock приключи, а след него грозните останки от вилнелите фенове на рока още лежат край Гребната. Пластмасови чаши от бира, хартиени отпадъци и салфетки все още се търкалят по земята. В тревата стърчат фасове, скрити донякъде от тентите, които чакат да бъдат сгънати и прибрани. Хиляди неизползвани брошури стоят на купчини в ъгъла на един тротоар, пакетирани и вързани с ластици.

Около фестивалните сцени се въртят десетки работници, които усърдно разглобяват железа, пренасят части насам-натам, товарят камиони и търкалят кегове с бира. Мъжете си помагат с помощта на мотокари, за да свършат по-бързо с транспортирането на тоновете железа и техника. Машините препускат една през друга и почти не оставят място на дошлите да се разходят из алеите на Гребната.

Богдан е решил да побяга за здраве по алеите. Днес, обаче, му се налага да прескача всевъзможни препятствия по пътя си.

"Възмутително е с каква лекота замърсиха парка. И сега няма изчистване от боклуци, а да не говорим за машините и шума" - казва Богдан.

С бойна крачка до игрище Номер 5 минава детският волейболен отбор Victoria Volley. Малчуганите са принудени да направят път на кръстосващите мотокари и на един огромен камион. Въпреки, че са обезпокоени от шума и суматохата, те с интерес наблюдават хаоса на майсторите.

Обстановката, наподобяваща война съвсем не е към края си. Вдигането на врява и прахолях за събирането на Hills of Rock се очаква да приключи утре, но шумотевицата ще продължи с пълна газ. Тепърва предстои още един фестивал да разлюлее канала и околностите. 

От днес следобед започва Street Food & Art Festival "Кино и Храна". На ново тревните площи около Гребната ще бъдат затрупани с бусове, каравани, маси, столове и хиляди пловдивчани и чужденци, идващи да се забавляват и оставящи след себе си чашки, фасове, тарелки, торбички и салфетки. 

За спортуващите адът, включващ врява, търкалящи се кенчета и метални ограждения ще свърши едва след края на фестивала "Кино и Храна". Или по-точно едва след като след него бъдат разчистени тревните площи от всичко онова, което ги загрозява.
Най-тъжно от всичко обаче изглежда легендарното Пето игрище. На въпросния терен са проходили и изградили като футболисти Георги Славков, Костадин Костадинов, Георги Димитров (Каубоя), Благоя Блангев, Борис Хвойнев и още плеяда майстори на любимата игра. Малко преди да си отиде от този свят Славков с помощта на спонсори тотално обнови и затреви Петото. След фестивала то прилича на картофена нива след дълбока есенна оран. 
Деца, родители и треньори би трябвало да зададат въпроса към Общината и организаторите това ли бе най-подходящото място за рок феста. Защото той мина за три дни и замина, а за децата останаха буците с пръст, по които даже няма спомен от трева.

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Пристрастия

Пристрастия

01.07.2019 | 21:41

Защо не покажете след Капана фест какво е или след Мезито на Лаута? Къде по света,където има подобни фестове няма боклуци??? Години наред леете пропаганда,с която настройвате обикновените хора срещу футболните фенове,като ги обявявате за какви ли не,сега започвате да настройвате хората и срещу рокаджиите! При положение че този фестивал е само за три дни и един път в годината голяма олелия. А чалгарите като вият по улиците като излезнат от чалготеките посред нощ не го отбелязвате.

Отговори
3 2
Владо

Владо

01.07.2019 | 16:25

Фестивала е голям културен форум. Да коментирам ли футболните мачове. Хулигани те безчинства по улиците тероризират хората.

Отговори
8 7
М

М

01.07.2019 | 15:52

на всички е ясно, че тези "фенове на рока" се държат ужасно на подобни събития..след себе си оставят само мизерии, не зачитат тоалетни и определено не си изхвърлят боклуците в кошчетата..

Отговори
11 13
Аз

Аз

01.07.2019 | 15:04

Възмутителен е подвеждащият опит за журналистика от Ваша страна. След всеки от фестивалните дни боклуците бяха почиствани, а хората старателно изхвърляха боклука си в кошчетата. Престанете да насаждате у хората грешна представа за привържениците на рока. И „на ново„ се пише слято.

Отговори
27 11
@

@

01.07.2019 | 15:01

по-скоро куче ще бъде научено да се бърше със салфетка, но не и рокаджия да почиства след себе си.

Отговори
18 26
Рокаджия

Рокаджия

01.07.2019 | 14:49

Ми ще почистят, кво толкова.

Отговори
16 5
Мрън- мрън - мрън

Мрън- мрън - мрън

01.07.2019 | 14:47

Защо не си стоя на село на тишина при прасетата и кокошките ?????

Отговори
23 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?