Следвайте ни

На Главната може да си купите най-лютия сос в света СНИМКИ

viber icon

Най-лютият сос в Слънчевата система се появи на един от павилионите на Базар "Капана", който тази година започна на Малката Главна. В базара участват над 70 майстори на различни занаяти и редки био продукти. 

Павилионите са красиви, а мястото е пълно с народ. Почти всички смятат, че лошите времена са отминали и повече няма да се върнат. И точно заради това носещите маски, както и спазващите дистанция, се броят на пръсти. 

Лютият сос може да изстреля ракета до Луната с поне едно куче Лайка на борда. От началото на 20-и век лютивостта на чушките се мери по скалата на американския химик Уилбър Лънкълн Сковил. Всичко люто над 1 милион Сковила се брои за ястие за много, много смели шампиони. 

На пловдивския базар е показан сос, чиято е лютост надминава 17 милиона Сковила! Направен е от люти чушки от вида Хабанеро, Нага и Моруга Скорпион. 

Има всякакви изделия от керамика, кожа и дърво. Майстор от софийските села показва дъски за рязане и съдове от единични парчета дърво. Най-красиви са фруктиерите му, които са изработени от дунавска акация. 

Майстор Румен от Хасково показва чанти с ръчно изрисувани и щамповани на кожа домашни любимци. На базара показват и нова мода – ръчно изрисувани речни камъчета, които се използват за настолни игри. 

Истинско изкуство показва майсторката на керамика Звезделина Тодорова от София. Нейните фигури на животни са като пластики, облепени с варак или стар бронз. 

Детството оживява с майстори от Бургас. Те предлагат изрязани с лазер дървени части, от които децата могат да правят къщи за игра. Най-голямата им къща за кукли наподобява замък е и струва 120 лева. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?