3906

На форум в Пловдив обявиха: Доближаваме се с 4 стъпки към ОИСР

България вече има четири положителни оценки - две на работните групи към комитета по финансови пазари и две по фискални въпроси по повод на желанието <210> за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това са първи малки стъпки, но все пак са окуражаващи за нас и добро начало, съобщи Радка Балабанова, шеф на дирекция "Външноикономически отношения и сътрудничество за развитие" в МВнР, по време на двудневен форум на тема "Сътрудничество за регионално развитие и растеж", който започна в хотел "Империал" днес. Балабанова обясни, че е възможно в рамките на 3 г. да успеем да приключим техническата част на процеса на присъединяване. Според нея този срок е амбициозен, но и постижим.

За форума в Пловдив пристигнаха зам.-министърът на МРРБ Ангелина Бонева, белгийският посланик Фредерик Мьорис, онлайн от Париж се включи Изабел Шатри, началник на отдел "Децентрализация, финанси и инфраструктура" към ОИСР. Сред гостите бяха професионални и регионални сдружения, ръководители от общинската администрация, както и водещи експерти в областта на икономиката, индустрията, инвестициите и енергийния мениджмънт. Организатор на събитието е Дипломатически институт към МВнР. Днес темите на дискусията бяха "ОИСР -Членство на България, цели и напредък" и "Инвестиционен климат и регионално развитие".

Според зам.-министърката на МРРБ Ангелина Бонева членството на страната ни в ОИСР е огромен шанс. В момента страната ни е кандидат и в процес на разговори за присъединяване. Основната цел на срещата бе да свърже представители на местната власт и на институциите, работещи по това направление, с бизнес средите и професионалните сдружения.

За първата среща бе избран град Пловдив, като пример за добро развитие с индустриалната си зона.

Форумът продължава утре от 9 до 13, 30 часа, темите са "Енергийна стратегия и енергийна сигурност" и "Хоризонтални теми - поглед към бъдещето".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?