71

На финалната права: Започват 72-часови проби на новата зала „Дунав“ в Пловдив СНИМКИ

Заповед за 72-часови проби на спортната зала „Дунав“ подписа днес  зам.-кметът Николай Бухалов.

„На финална  права сме. Сградата  е абсолютно завършена, но оформянето на документите ни забави. След като минат изпитанията на всички инсталации, ще бъде издаден акт 15 за завършването на обекта. Залата ще може да се ползва след въвеждането й в експлоатация с акт 16 и се надявам, че това ще стане до края на юни“, обясни за „Марица“ Бухалов.

Цяла епопея предхожда финала. Строежът  започна с първа копка през есента на 2019 г., малко преди местните избори. В договора е записано, че  обектът трябва да приключи до две години или най-късно до пет, тоест до 27 март 2024 г.  Зам.-кметът  беше поставил на строителите краен срок 31 март и ги предупреди с неустойки. През зимата беше съборена старата  сграда и школите по художествена гимнастика и аеробика бяха принудени да се преместят в други салони., което предизвика недоволство на родителите и учениците.

Едва през пролетта строителите започнаха да правят вертикална планировка пред новата зала – места за паркиране, за които е подготвена площадка от бетон,  и пешеходни алеи.  Монтирано е и осветлението, предстои да боядисат оградата. Не са завършени обаче двете спортни площадки – за футбол на малки врати и за баскетбол. Оборудването и изкуствената  настилка  са поръчани, уверяват строителите. 

Обществената поръчка е възложена от Община Пловдив на фирма „Пирс – Д” ООД с първоначално договорената сума за 4 162 000 лева без ДДС, но след индексацията цената се покачи на близо 7 млн. лева с включен данък. Обектът се финансира от общинския бюджет, като последното плащане ще е след въвеждането на сградата в експлоатация.

Новият комплекс е на две нива, с големи зали , съблекални, административни и сервизни помещения  и застроена площ 3400 кв. метра. По проект е предвидена за 20 вида  спорт.  Залите са изградени според всички съвременни изисквания  за волейбол и баскетбол и художествена гимнастика , една от тях, на първия етаж е с височина  14 метра.

Отделно има и две допълнителни зали за различни видове спорт, един от които е аеробика. 

От септември е готова спортната зала на ЕГ „Иван Вазов“, чийто пуск се забави заради бавното й присъединяване към EVN и оформяне на документацията за въвеждане в експлоатация. „Учениците ще могат да я ползват през новата учебна година“, коментира Бухалов и се надява в края на юни – началото на юли да се открият  и двата обекта - на бул. "Дунав" и  до Руската гимназия.

Оцени новината

Оцени новината
3.4/5 от 5 оценки
3.4/5 от 5 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?