71

На фестивала: 100 души се хващат на хоро, канят и пловдивчани

Най-дългото хоро ще се извие в Пловдив днес по време на десетото издание на Балкански фолклорен фестивал „Хопни ми, тропни ми”, който започна пред Военния клуб. Десет любителски състави от града, Войводиново, Калековец, Труд, Белащица, Лом, Рудозем и от други части на страната, се включиха тази година.  

Откриването започна с изпълнение на  "Големите гайди" от Асеновград с ръководител Стефан Янев. 

Над 100 изпълнители ще се хванат на хорото, те канят и пловдивчани да ги последват. Най-малкият участник във фолклорния фестивал тази година е на 12 г, а ветеранът е 65-годишният Владимир Николов. "Като чуя народна музика и душата ми живее. Мога да играя цяла вечер", сподели Владимир, който участва от 8 години в любителска танцова трупа. 

Междувременно стана ясно, че тази година регламентът на фестивала е променен – той няма да има състезателен характер. Всеки клуб може да участва, като изиграе две хора или фолклорна разработка. Таксата за участие е 7 лв. на танцьор, а събраната сума организаторите ще дарят в полза на Мирослав Павлов от Пловдив, който пострада при изпълнение на служебните си задължения.

Преди четири месеца старши инструкторът по парашутна подготовка в Силите за специални операции, който има зад гърба си над 1500 парашутни скока и участия в 4 световни първенства по парашутизъм в състава на националния отбор, пострада. Седмица след инцидента никой не даваше гаранции, че той ще се събуди от комата, в която беше изпаднал след тежката  черепно-мозъчна травма. Днес обаче Мирослав Павлов вече е в съзнание, разговаря с близките си, с медиците от Военна болница – Пловдив, като бавно възвръща функционалните възможности на тялото си. Този напредък изцяло дължи на лекарите от ВМА – София и Пловдив, всекидневните грижи на своето семейство и моралната подкрепа на всички негови колеги и приятели, които се молят ежедневно за неговото възстановяване.
Сега, той има нужда от интензивно лечение и специална рехабилитация, които да помогнат за връщането му към нормален начин на живот.

В момента тече кампания за събиране на средства за подпомагане на лечението му. На площада има и кутия, в която сее събират средства в помощ на военнослужещия.

 

За възстановяването на Мирослав е необходима сумата от 150 000 евро , която е непосилна за неговите близки. Средствата са необходими за специализирана рехабилитация, медикаментозно лечение и транспортиране до болничното заведение в Турция.
"Обръщаме се към Вас с молба – помогнете ни да съберем нужните средства за лечението на Мирослав и да дадем шанс на един достоен военнослужещ от Специалните сили на българската армия да си върне живота", призоваха организаторите на благотворителния фестивал. 

Дарителската сметка е:
„УНИКРЕДИТ БУЛБАНК“ АД
IBAN: BG69UNCR70001525005765
BIC: UNCRBGSF
Валута: ЛЕВА
Титуляр: Мирослав Павлов Павлов
PayPal: [email protected]

Снимки от Валентина Биларева 

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?