49
Следвайте ни

На дивана е по-безопасно: Дистанционната работа намали двойно трудовите злополуки

viber icon

Пандемията преобърна живота на родните работници и ги принуди вместо в офиса, да се трудят по пижама от дивана. На голяма част от тях това им се понрави заради удобството. Година и половина по-късно се оказа, че това не е единственото  предимство – дистанционната работа успя да намали двойно трудовите злополуки в област Пловдив.

По данни на НОИ през шестмесечието на 2019 г. над 700 работника от региона са получили обезщетените, защото са пострадали при изпълнение на служебните си задължения. За сравнение за същия период на 2021 г. те са намалели до 296 души. Въпреки драстичния спад през топлите месеци на годината се наблюдава лек ръст спрямо зимата. Вероятно това се дължи на факта, че някои от фирмите върнаха обратно в офиса служителите, когато имаше по-малко заболели от COVID-19.

От данните става ясно, че средно по 49 пловдивски служители всеки месец се контузват, докато изпълняват служебните си задължения, или пътуват към работните си места. Те са загубили общо 8 679 календарни дни

Не е изненада, че най-малко трудови злополуки има в браншовете, които бяха най-силно засегнати от ковид ограниченията – ресторантьорския и хотелиерския. Запазва се тенденцията шофьорите, работниците в производството и металурзите да са професиите, в които най-често стават произшествия на работното място в Пловдивска област. Към тях се присъединяват и трудещите се в сектор „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия“. Тенденцията в страната в рисковите професии да попадат чиновниците, не се повтаря в града под тепетата. Тук контузените в администрацията са едва шестима.

Средното обезщетените, което са получили пловдивчани заради претърпян инцидент, е 702.41 лв. Компенсацията, която се полага е в размер на 90% от среднодневното брутно възнаграждение на работещите. За всяка злополука работодателят трябва да уведоми НОИ до 3 дни след инцидента. В случай, че началникът не информира института, пострадалият може да подаде сигнал в срок от 1 година. Тогава служители на НОИ и Главна инспекция по труда (ГИТ) разследват предприятието.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тежко му на работника

Тежко му на работника

04.10.2021 | 15:42

Като знам ненаситноста и алчноста на нашите чорбаджии, тежко им на служителите, които ще работят от дома. Чорбаджията ще изисква двойно повече работа и винаги ще ги обвинява, че се излежават и нищо не правят! Доволен чорбаджия няма - всички са един дол дренки алчни идиоти.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?