Следвайте ни

На Дановия хълм може да има сладкарница, но без бутафорни мечки и джуджета

viber icon

В плана за управление на Дановия хълм, който е одобрен от НИНПК, специално се казва, че там може да има заведения, но те не трябва да имат по фасадите си „бутафорни мечки и джуджета“. Разписано е, че старият ресторант (бюфет) може да бъде възстановен в същия обем, в който е бил навремето. Трябва да бъде спазена и същата архитектура. 

И той има задължителни линии на застрояване на бутнатия през 70-те години. „Има достатъчно снимки на стария бюфет. Ако ще го възстановяват, той трябва да е само такъв. В противен случай е незаконен“, предупреждава арх. Шаламанов.

Арх. Роберт Чакъров

Планираният бюфет е точно копие на съществувалия преди и е преместваем обект. Застроената му площ е 60 квадрата, като към тях ще има още 150 квадрата преместваеми маси. „Това ще е една сладкарница на върха, където човек да може да изяде една торта“, казва районния кмет Георги Стаменов. При внасянето на гласуването в Общинския съвет на идеята през май миналата година той бе посрещнат от яростни природозащитници. Те протестираха срещу ресторанта, защото щял да бетонира 500 квадратни метра от върха и да бъдат изрязани дървета. „Изобщо няма да има такова застрояване“, контрира тогава Стаменов и обеща визуализация на проекта. Идеята е сградата да се даде на концесия за поне 10 години. 

На природозащитниците, които треперят за всеки стрък трева, арх. Роберт Чакъров казва: „Ще има камъни и разкопки, но не може нещата да бъдат стерилни ​- животът не е стерилен. Трябва да има от всичко по малко, но в много добра доза“. И разказа за абитуриентската си вече в детската градина в бюфета на Сахат тепе. „Хълмът бе зелен и пълен с живот. Моята абитуриентска вечер в детската градина бе точно в заведението там. Поддържам идеята да има ресторант горе, но разбира се, с ограничен капацитет, както беше навремето. Не трябва да има достъп за коли. Освен в изключителни случаи - за сватба да закарат булката или да качат някой инвалид”, казва той. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Иван Пловдивски

Иван Пловдивски

24.03.2021 | 17:31

Трябва да се възстанови съществувалият бюфет. Подкрепяме кмета Стаменов и арх. Чакъров в това им начинание. Има нужда хълмът да се облагороди и да се посещава от пловдивчани и гостите на града, а да не е място за алкохолици, наркомани и драскачи!

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?