4232

На чуден събор: Талантливи деца и майстори на фолклора върнаха живота в кв. "Прослав" СНИМКИ

Събор за чудо и приказ събра стотици в пловдивския квартал "Прослав". Подобно мащабно събитие жителите не помнят от десетилетия. Сега кметицата на район "Западен" Тони Стойчева се зае да върне живота в иначе китния и тих квартал. Резултатът - мисията е повече от успешна. "Прослав" пя и танцува повече от 6 часа и отново се върна на живата карта на Пловдив. 
Честта да открият дългоочакваното събитие имаха малчуганите от ДГ "Боряна". Те посяха зрънцето на чудното забавление и показаха своите заложби. Както неведнъж е ставало дума, директорката на детската градина Станислава Бекярова и възпитателите имат за цел да преведат децата по пътя на изконните български традиции и да оставят в сърцата им дълбокия печат на родолюбието. Възпитаниците на ДГ "Боряна" се представиха с песни и танци, а публиката ги награди с бурни аплодисменти. Кметицата на район "Западен" връчи грамота за участие на директорката на детската градина. 

Богатата фолклорна програма на събора "Прослав пее и танцува" продължи с деца от ОУ "Тодор Каблешков", ансамбъл "Марица" към СУ "Св. Св. Кирил и Методий", Добромир Йозов и Веселина Йозова, Стилиян Мазманянов и Христо Стоицев, ансамбъл "Еподай", ансамбъл “Седенчица” с ръководител Запрян Атанасов и Аксиния Аджова, ансамбъл "Слав Бойкин" към НЧ "Св. Св. Кирил и Методий" в Раковски. Градусът на настроението вдигнаха също ансамбъл "Тракия", Цонка Нанова и оркестър "Пловдив и прочутата Илка Александрова. В приветствието си към присъстващите на събора кметът на район "Западен" Тони Стойчева посочи, че идеята е събитието да стане ежегодно и да се превърне в една невероятна традиция. "За мен е огромно удоволствие да ви приветствам на първото издание на събора. То съвпада с един от най хубавите и български празници - 11 май. Денят, в който честваме светите братя Кирил и Методии. Празникът е общонароден, защото обединява църквата, училището и българската държава, именно защото писмеността е един от стълбовете, без които не бихме могли да съществуваме. В "Прослав" ние празнуваме и българския дух, представен през народното творчство - богатство, предавано през поколенията. На сцената виждаме и чуваме разнообразието на българския фолклор, символ на нашата идентчност и култура. Бихме искали събортът да стане ежегодно и значимо събитие, в което ние да се наслаждаваме на таланта на тези прекрасни изпълнители  - от малките деца, в които е посято зрънцето на родолюбието до тези утвърдени творци, които виждаме на сцената. Бих искала да благодаря на всички, които сте тук и споделяте празника. Бих искала да благодаря и на участниците, които  приеха поканата да се включат в този прекрасен спектакъл и показаха своя талант. Благодаря и на нашите дарители, без които нямаше как да се проведе този празник. Благодаря и на неуморния екип на район "Западен", които вложиха цялото си сърце и енергия, за да може всичко да върви толкова добре. Желая здраве и весел празник", каза от сцената на събора Тони Стойчева. Определено "Прослав" имаше нужда от подобно възкръсване. В рамките на няколко часа всеки усети онзи позабравен дух, който е бил част от ежедневието на квартала преди повече от 30 години. В днешно време го няма онова усещане за общност, не само при възникнал проблем, а и когато става дума за забавление. Съборът "Прослав пее и танцува" постигна това. Жителите и гостите на квартала, които изпълниха центъра, определено дадоха висока оценка на събитието и се надяват наистина да се превърне в традиция. 

Освен изградена сцена, съборът предложи вкусна храна и питиета. За присъстващите имаше пейки и маси, които не попречиха да се вият кръшни хора. За малчуганите пък бяха подготвени надуваеми замъци и пързалки, сергии с играчки, захарен памук и ред други атракции. 


Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 4 оценки
3.3/5 от 4 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?