Следвайте ни

На 18 септември: Всяко паркомясто - мини изложба, предлага сдружение „БГ Бъди активен“

viber icon

Мини изложба, арт инсталация, работилница на колела, а защо не и място за уроци по йога. В това може да се превърне за един ден всяко паркомясто в Пловдив, а идеята е на сдружение „БГ Бъди активен“. Участниците в него са определили 18 септември /петък/ за денят, в който автомобилите да отстъпят своите паркоместа на гражданите - PARK(ing) Day. Целта е да се провокират хората да преосмислят градската среда и поне за ден да изберат зеленината и сянката пред удобството на автомобила. „БГ Бъди активен“ и програмата „Място България“ ще преобразят паркоместата  от няколко централни улици в Пловдив. За целта организаторите обявяват отворена покана за включване към граждани, организации и бизнес.

Мисията на PARK(ing) Day е да привлече внимание към нуждата от повече градски, отворени за хората пространства, да предизвика публичен дебат за това как се създават и разпределят обществените пространства и да подобри качеството на градската среда.  Ограничения в дизайна на паркомястото няма и всеки може да развихри въображението си и да превърне паркинга в незабравимо място за отмора.

„Важно е да демонстрираме как автомобилите отстъпват място на хората и как това променя усещането на жителите за града. С тази инициатива искаме да покажем, че градските пространства могат да бъдат ориентирани към хората и да се превърнат в отправна точка за действия и промяна в поведението на гражданите и на управляващите града, като покаже, че има начин средата да е по-добра за всички“ , казва Ласка Ненова, основател на сдружение „БГ Бъди активен“. 

В рамките на PARK(ing) Day ще се поставят и редица въпроси свързани с чистотата. По време на събитието отпадъците ще се събират разделно и ще бъдат оползотворени. С помощта на доброволците от програмата Mясто Пловдив, част от  „БГ Бъди активен“,  гражданите ще научат повече защо и как можем да намалим отпадъците в ежедневието си и как да направим града ни по-чист и по-красив.

Всички желаещи да се включат могат да се свържат с организаторите на [email protected] или на фейсбук страницата на БГ Бъди активен и _Място България. От своя страна сдружението ще осигури разрешително, идеи и насоки за осъществяване на идеята.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?