Следвайте ни

Камбани бият за 142 г. от Освобождението

viber icon

Тържествено ще бъде отбелязана 142-годишнината от Освобождението на Пловдив на 16 януари. Церемонията е насрочена от 9 часа с поклонение пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина, съобщиха от Община Пловдив.

В честването ще участват Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци, представители на комитет „Родолюбие“. Слово по повод годишнината ще произнесе доц. д-р Петър Ненков, военен историк, преподавател във Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) - Пловдив. Водещ ще е актьорът Петър Тосков.

На церемонията ще присъстват представителите на местната и държавната власт, началникът на гарнизон Пловдив, почетни консули, армията, църквата, политически и обществени организации.

Битката за Пловдив е последното от големите сражения в историята на Руско-турската война 1877-1878. Победата отваря пътя на руските войски към Беломорието и Одрин. На 14 януари дивизиите от отряда на ген. Гурко настъпват към Пловдив от север и запад. Срещу тях е последната боеспособна турска армия на Сюлейман паша.

Капитан Александър Бураго с 63-ма драгуни навлиза в града от запад, заедно с въоръжените отряди от българи превзема железопътната станция и започва прочистването на кварталите от черкезите. В ранните часове на 16 януари 1878 г. ген. Гурко получава донесение, че Пловдив е освободен и по обяд е посрещнат от българското население на ул. „Съборна” под тържествения звън на камбаните по Трихълмието.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?