Следвайте ни

Камбани бият за 142 г. от Освобождението

viber icon

Тържествено ще бъде отбелязана 142-годишнината от Освобождението на Пловдив на 16 януари. Церемонията е насрочена от 9 часа с поклонение пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина, съобщиха от Община Пловдив.

В честването ще участват Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци, представители на комитет „Родолюбие“. Слово по повод годишнината ще произнесе доц. д-р Петър Ненков, военен историк, преподавател във Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) - Пловдив. Водещ ще е актьорът Петър Тосков.

На церемонията ще присъстват представителите на местната и държавната власт, началникът на гарнизон Пловдив, почетни консули, армията, църквата, политически и обществени организации.

Битката за Пловдив е последното от големите сражения в историята на Руско-турската война 1877-1878. Победата отваря пътя на руските войски към Беломорието и Одрин. На 14 януари дивизиите от отряда на ген. Гурко настъпват към Пловдив от север и запад. Срещу тях е последната боеспособна турска армия на Сюлейман паша.

Капитан Александър Бураго с 63-ма драгуни навлиза в града от запад, заедно с въоръжените отряди от българи превзема железопътната станция и започва прочистването на кварталите от черкезите. В ранните часове на 16 януари 1878 г. ген. Гурко получава донесение, че Пловдив е освободен и по обяд е посрещнат от българското население на ул. „Съборна” под тържествения звън на камбаните по Трихълмието.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?