Следвайте ни

МВР и прокуратурата в мащабна акция: Откриха опасни отпадъци до Пловдив СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

Опасни отпадъци са открити до Пловдив, разкри мащабна акция на полицията, прокуратурата и МОСВ. Акцията е по подаден сигнал, а веществата са били зарити на 3 частни ниви. Общото количество засипана шлака е над 200 тона. Това е отпадъчен материал, който се получава след преработката на акумулатори. Експерт обясни, че такъв тип материали според изискванията трябва да се изхвърлят върху непропусклива повърхност.

Едната от нивите със зарита шлака е до Околовръстното между Коматево и Прослав.  Здравните власти и органите на реда веднага разкопаха мястото с багер, за да вземат проби. Резултатите от тях ще излязат най-рано до две седмици и най-късно до месец. Тогава ще стане ясно до колко е опасен отпадъкът. 

Твърде вероятно да има замърсяване на почвата, обясни Станислав Данчев, началник отдел РИОСВ - Велико Търново. По думите му ако се е просмукало в почват е възможно и водата да е замърсена, но няма да е токсична. "Не е опасно за населението, хората", успокои Данчев.

Отпадъците може да се окажат свързани с фирми на братята Атанас и Пламен Бобокови, според непотвърдена още информация. По-рано през годината братята бяха  арестувани заради екологични нарушения, а по-късно получиха още обвинения заради афера с президентските съветници на Румен Радев.

Издирват се собствениците на нивите и след като бъдат установени ще им бъде съставено предписание да изринат отпадъците. Служителите, които работят срещу нерегламентираното депо, твърдят, че не са забелязали нищо съмнително. Вероятно изсипването на материалите е ставало вечер.

 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Мими

Мими

22.12.2020 | 17:01

Скоро гледах интервю на братята Бобонови. Бях изненадана от наглостта им. В момента са на свобода. Защо ли?

Отговори
7 1
Е  това  сме

Е това сме

22.12.2020 | 16:41

Ние българите. Държим се като вулгарос. Така ни наричат гърците когато демострираме нашата безотговорност.Преди повече от 10 години Георги Коритаров говори за подобна безотговорност за изхвърлени опасни отпадъци на сметището до Цалапица които бяха докарани от София в балирано състояние.А подпочвените води под сметището контактуват с вододайната зона "Север"

Отговори
7 0
321

321

22.12.2020 | 16:30

Боклуци мръсни, дано Бог ги накаже.

Отговори
14 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?