Следвайте ни

МРРБ реши: Ще се търси нов източник за водоснабдяване на Брестовица

viber icon

Ще се търси нов източник за водоснабдяване на с. Брестовица, община Родопи.

Това стана ясно на среща днес на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова със заместник-областния управител на Пловдив Иванка Петкова, кмета на община Родопи Павел Михайлов, председателя и заместник-председателя на гражданско сдружение „Живот за Брестовица“ Любомир Томов и Емануела Михайлова и ВиК експерти.

На срещата бе обсъден отново проблемът с качеството на питейната вода в Брестовица, породен от високото съдържание на манган в нея.

Представен бе анализ и доклад за качеството на водата, изготвени от екип от научни специалисти от БАН, Минно-геоложкия университет и ВиК експерти, които доказват недвусмислено, че причина за наличието на манган в нея е мини ВЕЦ – „Кадиево“.

От министерството е инициирана сериозна проверка на ВЕЦ-а, освен това министър Комитова преди дни изпрати спешно запитване до Министерството на околната среда и водите дали този ВЕЦ има ОВОС.

Участниците в срещата набелязаха конкретни мерки и действия за справяне с проблема, като на първо място поставиха проучването на ново място за водоизточник.

Вече има набелязан терен, където по възлагане от община Родопи ще бъде направен хидрогеоложки доклад за установяване наличието на вода и доказване на нейния качествен и количествен дебит, стана ясно по време на разговора.

Следващата конкретна стъпка, която ще бъде предприета, е след приключване на проучването и в зависимост от резултатите от него, да се изготви нов проект за ВиК система за водоснабдяване на Брестовица от новия водоизточник.

Министър Комитова беше категорична, че МРРБ ще съдейства с всички възможни начини за устойчиво решение на проблема, така че жителите на селото да пият чиста вода. Зам.-областният управител г-жа Петкова показа и бутилка, пълна с почти черна вода, която тече от чешмите на хората в Брестовица.

В срещата участваха също заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството Валентина Върбева и Захари Христов и представители на политическото ръководство на министерството.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Гачев

Гачев

07.07.2021 | 10:33

Влахова е за затвор Тя с архитекта Недевски създадоха този проблем като дадоха да се построи МВЕЦ в Кадиево

Отговори
0 1
Прост народ слаба държава

Прост народ слаба държава

06.07.2021 | 19:27

Тези си правят седянка! Зам министърчето е от БСП- Родопи.-Захари Христов от село Ягодово! Зам областната е ръководителката на БСП Родопи -Иванка Петкова(черната ваня) Кметчето Михайлов БСП -Родопи За една пара работа не могат да свършат. Само приказки умайни сладки!

Отговори
5 3
…….прибери си версиите

…….прибери си версиите

06.07.2021 | 22:13

Мале какво ви чака Що се пънете като не можете да работите

Отговори
2 1
Ванко

Ванко

06.07.2021 | 18:22

Как взимат решение без ВиК

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?