Мръсният въздух води до по-висока смъртност ВИДЕО

Повишаването на доходите ще реши проблема

Замърсяването на въздуха е една от водещите причини за преждевременна смърт в света, затова и водещи експерти в различни сфери се събраха да дискутират методите за борба с проблема. Дискусията, която е под надслова „За по-чист въздух в Пловдив и в затворени помещения“,  е организирана от вестник „Марица“. 

По данни на Световната здравна организация 3,8 млн. на годишна база са смъртните случаи заради замърсяване в дома или това  е 7.7 % от глобалната смъртност. Най-сериозен е проблемът е в Африка и Югоизточна Азия. „В България шест до двадесет и девет смъртни случая на 100 000 души популация са смъртни заради въздуха. Трябва да преминем към пет случая, както са повечето страни от ЕС. Ние сме пред Румъния и Западните Балкани, но все пак изоставаме пред страните в Западна Европа и Скандинавските страни", обясни доц. д-р Владимир Ходжев, председател на Българското дружество по белодробни болести. 

Освен до повишаване на смъртността застоялият въздух водел и до алергична епидемия в световен мащаб. „У нас в един клас, където има около 30 деца около 5-6 ще са алергичен ринит“, обясни д-р Стефка Евтимова – педиатър и алерголог. 

От РЗИ пък провели проучване в 11 училища, което установило, че редовното проветряване и вентилацията намаляват количеството на радона в класните стаи. „В класните стаи, които се проветряват редовно, количеството на радона намалява, а е по-голяма в учителските и директорските стаи и ученическите столове“, обясни д-р Цвета Иванова, директор на дирекция  "Обществено здраве"  в  РЗИ-Пловдив. 

„Голям процент от хората определят качеството на въздуха като тема от първостепенна важност. Това играе основен фактор при избора на вида отопление. Важно е новостроящите се жилищни сгради да се изграждат с централизирани решения за отопление и охлаждане, като след това хората сами да изберат дали да ползват централно отопленеи от топлофикация, дали ще ползват котел на газ или друго решение – термопомпи и т.н. Да не се допуска строеж на сгради в райони с ТЕЦ, газ, без предвидена вътрешна инсталация “, коментира Ангел Киров, ръководител на „Център продажба на топлинна енергия и услуги“ в EVN Топлофикация.

Участниците в  дискусията се обединиха около тезата, че разковничето за решаването на проблема е в повишаване на доходите. Причината и готвенето, и отоплението, и осветлението зависят от стандарта на живот.  "Отговорна политика не може да се реализира от бедни общества, затова държавата и общината трябва да работят за повишаване на доходите. Знак за волята на общината за справяне с проблема с мръсния въздух е намалянето на данъците за екоколите", обобщи главният редактор на "Марица" Руси Чернев. По думите му трябвало да се помисли и върху повишаване на данъка върху старите коли.

Дискусията под надслов „За по-чист въздух“ се организира в партньорство с ЕВН, Атаро Клима и Филип Морис България.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?