Следвайте ни

Мораториум заради виенското колело на площад "Централен"

viber icon

Съоръжения като огромното виенско колело повече да не бъдат монтирани на площад "Централен" в Пловдив. Това настояват общинските съветници от ГЕРБ, които ще внесат  предложение в местния парламент за мораториум върху поставяне на преместваеми обекти на цялата територия на пл. "Централен" от подлеза на ул. "Гладстон" до бившия партиен дом.

Монтажът на виенското колело вече започна и то се извисява  до Военния клуб. Разрешението е дадено от ЕСУТ към Община Пловдив, но опонентите на съоръжението твърдят, че може да увреди настилката на площада.

Второто предложение на съветниците от ГЕРБ за сесията е промяна на наредбата за преместваеми обекти.  Те ще се поставят на площада само след решение на местния парламент, искат съветниците.   Това съобщи днес на брифинг областният координатор на ГЕРБ и бивш кмет на Пловдив Иван Тотев.

Той е категоричен, че на централния площад няма място за виенско колело и подобни съоръжения. "С реконструкцията на площада, който е част от историческата зона на Пловдив бяхме определили зона за преместваеми обекти - над подлеза на ул. "Гладстон", където специално с тази цел са прекарани вода, канал и ток", напомни Тотев. Но и в тази зона режимът е ограничен.

От ГЕРБ няма да настояват зам.-кметът Величко Родопски, който в момента изпълнява функциите на градоначалника, да отмени разрешителното за колелото. Вече е монтирано, а и срокът е до края на юни, но искаме да предотвратим подобни съоръжения на площада, за да се запази духа и стила на архитектурно - историческата зона, коментира областният координатор.

Той подчерта, че главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов  е много добър, тежи на мястото, има добри идеи и би трябвало неговият глас да се чува  повече в администрацията и Общинския съвет, това ще е от полза за градоустройственото развитие.  Главният архитект е бил против офертата за виенското колело  на площада.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Промяна

Промяна

01.06.2021 | 21:01

Защо така бе хора да си спомним колко градове в европа имат такива виенски колела разположени по централни места тук къде е проблема явно от тези неща няма пари за някои хора или просто да напомнят за себеси че ги има

Отговори
0 1
123

123

31.05.2021 | 19:38

Като си бил толкова доволен от Ахрянов като главен архитект, г-н Тотев, защо на проведения конкурс през 2017 г. го оценихотел с 4,20? И ако главният архитект е бил против, как така ЕСУТ е излязъл с друго решение, нали главният архитект е председател на ЕСУТ? А защо е одобрил схемата за поставяне?

Отговори
5 0
В интерес на истината

В интерес на истината

31.05.2021 | 18:28

Ако гледате интервюто с Арх. Ахрянов на страницата на в-к Марица, ще видите, че той няма лично мнение по въпроса. Оказва се, че някакъв призрачен орган ЕСУТ взима решения по един непрофесионален и непрозрачен начин, решения, които касаят всички пловдивчани, централната градска част и имиджа на Пловдив. Много от експертите в този съвет са били против, тогава защо е дадена зелена светлина на проекта? Главният архитект цитира някаква стара наредба и схема от 2013 година за поставяне на преместваеми обекти по центъра - много преди да бъде ремонтиран Централния площад и да бъде променена визията му. Как е възможно това? Между другото, в НАРЕДБАТА ЗА РЕДА ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ПРЕМЕСТВАЕМИ ОБЕКТИ ЗА УВЕСЕЛИТЕЛНА, ТЪРГОВСКА ИЛИ ДРУГА ОБСЛУЖВАЩА ДЕЙНОСТ И ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ГРАДСКОТО ОБЗАВЕЖДАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ, и по специално в частта ИЗИСКВАНИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ПРЕМЕСТВАЕМИ ОБЕКТИ НА ИМОТ – ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ, какъвто е и Площад Централен, пише че поставянето се извършва на основание одобрена от Общински съвет-Пловдив схема по предложение на Кмета на Община Пловдив след положително становище на ЕСУТ при Община Пловдив. Схемата за поставяне на преместваеми обекти в по-горе посочените зони се възлага и изработва, по реда на ЗОП, от Дирекция „Устройство на територията“ при Община Пловдив. Така че, очевидно в случая не е била спазена Наредбата и Процедурата, а Главният архитект Ахрянов най-откровено лъже, за което очакваме оставката му. А господин Тотев също ли не е запознат с въпросната наредба или просто трупа точки за изборите?

Отговори
6 2
Калоян

Калоян

31.05.2021 | 18:03

А Тотев кога в затвора?

Отговори
14 1
марица

марица

31.05.2021 | 16:46

След дъжд - качулка. Има ли пилот в самолета? Или КОЙ управлява т.нар "управляващи", вкл. Кмета - и сегашния и предишния?

Отговори
12 1
Инфо!

Инфо!

31.05.2021 | 17:04

Към сметката, която е платена за Вавило ската кула от наглия инфлуенсър ИТ от над 3мил., трябва да се прибавят и около 1мил.с лихвите за която сума е осъдена общината от Градски Транспорт, заради умишлено нарязаната и унищожена тролейбусна мрежа!

Отговори
11 4
Пхааа

Пхааа

31.05.2021 | 14:06

Изненадан съм, че от ГЕРБ не обясниха това като ченгеджийски номер, който им е скроен от комунистите

Отговори
20 9
Ха ха ха ха

Ха ха ха ха

31.05.2021 | 14:53

Ако се замислиш, не си далеч от истината! Ха ха ха ха

Отговори
8 2
БТВ

БТВ

31.05.2021 | 13:14

Дайте предложение до Сточна гара вместо МОЛ, да изградят увеселителин парк тип ДИСНИЛЕНД. С влакче на ужасите, огромно Виенско и т.н.

Отговори
33 1
Христов

Христов

31.05.2021 | 12:59

Недопустима постъпка! Още от сега се вижда, какво е предизвикало монтирането му! И уж никой не знае, а май- всички , без общ. съветници, без координатор. Типично! Сякаш кмета работи с/ у ГЕРЦ в теди времена и нарочно се предизвикна недоволство.

Отговори
26 4
Типично

Типично

31.05.2021 | 12:50

По герберастки - първо стреляме, а после се извиняваме. На оцелелите.

Отговори
28 16

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?