49
Следвайте ни

Монтират LED осветление по улиците в  „Централен“ и „Южен“ СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

Осветлението в два пловдивски района ще бъде изцяло модернизирано. Старите улични лампи ще бъдат подменени с  LED в  „Централен“ и „Южен“. Така ще се сменят общо 1900 електрически тела. Очаква се в районите с подменено осветление разходите за ток да намалеят с 30%, обясни кметът на район "Южен" Костадин Язов.

Проектът беше презентиран пред кмета Здравко Димитров и неговото вице Пламен Райчев с поставянето на лампа на ул. "Георги Конфолов" до СУ "Св. Константин Кирил Философ" в "Южен", но започна с фалстарт. Работниците изпуснаха кабела в лампата и се наложи да го вадят, за да монтират новото осветително тяло. 

„Това е правилният път – виждате колко се вдигна цената на електричеството. Община Пловдив трябва да следва посока, в която да бъде колкото се може по-независими от ЕВН - това е бъдещето“, коментира кметът Здравко Димитров.  Новите осветителни тела ще могат да се димират, т.е. в малките часове на нощта, когато не е необходима висока осветеност, тя ще бъде намалявана, за да не пречи на съня на гражданите.

Лампите в район „Централен“ ще са заключени в карето между бул. „Копривщица“, бул. „Марица-юг“, бул. „Руски“ и бул. „Христо Ботев“, а в район „Южен“ - в карето, заключено между ул. „Коматевско шосе“, ул. „Акад. Петър Динеков“, бул. „Македония“ и бул. „Никола Вапцаров“. 

Освен това ще бъдат изградени и две фотоволтаични централи върху сградите на СУ „Св. Кирил Философ“ и върху ДГ „Зора“. Събраната електроенергия ще се използва за захранване на прилежащи паркове и улици, като там осветлението реално ще излиза безплатно.

Стойността на проекта е 1 млн.  лева и ще бъде изпълнен от консорциум, в който участват компаниите "Филкаб" и "Инженеринг". Прогнозите са инвестицията да се изплати за 3 години, обясни Александър Приходков от фирмата-изпълнител. 

Подмяната на уличното осветление стана възможно, след като през февруари кметът на Пловдив Здравко Димитров и тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова подписаха договор за финансиране и изпълнение на проект „Въвеждане на енергоспестяващи мерки (ЕСМ) за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в районите „Централен“ и „Южен“ .

На символичната церемония, с която се даде старт на проекта, присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, зам.-кметът по строителство Пламен Райчев, кметовете на район „Южен“ Костадин Язов и на район „Централен“ Георги Стаменов, както и представители на изпълнителите и надзора.

Снимки: Валентина Биларева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?