Следвайте ни

Шефката на старческия дом на ужасите на ваканция в Азия СНИМКИ и ВИДЕО

Общината монтират спешно камери в "Св. Георги"

viber icon

Докато текат проверките в центъра за хора с деменции „Св. Георги“, който нашумя с бруталното отношение към болните, директорката му Марина Танева е на почивка в Азия, научи „Марица“. Отпуската й била планувана отдавна. За сигналите срещу персонала тя научила в сряда – ден преди да замине за Изтока. Тогава тя се срещнала със зам.-кмета по социалните дейности Анести Тимчев, пред когото отново упорито отрекла да има проблеми в центъра.

Общината вече предприе първи спешни мерки, за да предотврати нови случаи на издевателства над възрастните хора от "Св. Георги".

В сградата ще бъде монтирано видеонаблюдение, съобщи зам.-кметът Анести Тимчев.  Камерите ще бъдат поставени на два от етажите – там, където са болните с деменция, и при тези с психични разстройства. Обсъждат се и други мерки за превенция, за което общината ще трябва да отдели между 3000 и 4000 лв.

Междувременно в петък Тимчев ще се срещне с роднини на хора, настанени в центъра, за да чуе от тях с какви проблеми са се сблъскали.

Именно записи, направени от близки на пациенти, разкриха грозни сцени от дома. От тях стана ясно, че болните са били подлагани на физически и психически тормоз, а роднините им дори подозират, че са били упоявани с лекарства.

В същото време роднини на  пациенти твърдят, че са доволни от грижите в "Св- Георги" и смятат, че обвиненията към персонала са пресилени.

„Идваме постоянно по най-различно време и без предупреждение – не сме виждали проблеми. А това, което го казаха, че вътре е студено – не е вярно. Вътре е толкова топло, че ние като дойдем, дори отваряме прозорците. Доволни сме от грижите и не можем да кажем нищо лошо. Вероятно има нещо, щом ги изкарват тези записи“, заяви пред "Марица" Огнян Ангелов, чиято майка е настанена в центъра от повече от година.

Какви други мерки ще предприема общината за центъра "Св. Георги"- четете утре във вестник „Марица“.

 

Снимки: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Draganova

22.01.2020 | 08:15

Срам и позор за всичко,което се случва там.Що за хора са .....

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?