Следвайте ни

Молитви с маски и опашки за Плащаницата в пловдивските храмове СНИМКИ

viber icon

Опашки се вият в храмовете в Пловдив на Разпети петък, видя репортер на „Марица“.  Първо вярващите изчакват търпеливо, за да си купят свещи и влязат вътре. Вътре пак чакат ред, за да се поклонят пред светата Плащаница, която е изнесена в центъра на храма и поставена върху отрупана с цветя платформа.

Утринната служба започна в 8 часа. На този ден се четат 12 откъса от Евангелието, които разказват за страданията на Христос. По традиция вярващите целуват и докосват светата Плащаница, след което преминават под нея като символ на поклон пред гроба Господен. Но тази година, както и предната, това не се прави предвид пандемията. 

В митрополитския храм „Св. Марина“ вярващите започнаха да прииждат  след 10.30 часа. Такава беше обстановката и в храм „Св. Николай“ в града под тепетата. Възрастни, майки с колички, младежи – хора на всякаква възраст прекрачиха вратите на храмовете, за да се помолят и да засвидетелстват любовта си към Бога. 

„Редовно съм тук, имам нужда да посещавам храма, да чувствам Господа. Само това трябва да правим – да се молим. Да се молим за едни по-хубави дни“, каза 77-годишната баба Дочка, която дойде с внучка си. 

„Винаги идвам с мама и тати на църква“, пък се похвали усмихнатата Ния, която държеше малко букетче, приготвено грижливо за храма. 

По-голямата част от вярващите спазват стриктно указанията и влизат за молитва с маска. Единици нарушават правилата, смятайки че църквата не е мястото, на което трябва да се пазят от коронавирус. 

Вечерта в храмовете ще се извърши и Опело Христово, с което християните си припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта и погребението на Божия син, приел върху себе си греховете на цялото човечество.

снимки: Франк Воща

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?