49

Молитва на арменската Цветница: Великден да донесе мир в света СНИМКИ

Великден да донесе мир в света, отправи молитва днес арменският свещеник в Пловдив дер Храч Мурадян. И както повелява традицията на арменската църква, навръх нейната Цветница приласка децата в храма „Сурп Кеворк“ – да ги благослови с Евангелието и кръста, а после да сложи на косите им венче от върбови клонки.

Карен Гарабедян е от Шумен, но е пловдивски зет. Дойде на празничната служба в Стария град със съпругата си Азад, чието име значи свобода. Доведоха и 6-годишната си дъщеря Джулия.

Успяваме чрез църквата да съхраним усещането си за общност и единство, за да го предадем и на децата, обясни Азад. Затова със семейството си изкачва стъпалата до храма всяка неделя. У дома говорят арменски, за да го знае детето им. И макар родителите  да казват, че не са от най-религиозните, така пазят традицията у дома. „Хората, които са далеч от родината, имат нужда от църквата, за да ги сближава помежду им“, добави Азад. А на Цветница се помоли само за здраве.

Традицията за отбелязването й в арменската общност е като при православните, които ще  празнуват Вход Господен следващата неделя. На Великден обаче вместо козунак арменците правят сладкиша гата. И за плавен преход след дългите пости вместо агнешко, слагат на трапезата риба.

Още много традиционни закуски и десерти приготвиха жените за благотворителния базар на арменската общност – своя сютляш харесе, пълнена тиква със сладък ориз, сладката супа ануш абур, банички с месо, арменски сарми. Домакините още ги приготвят у дома по стари рецепти, увери Хрипси Нурикян, председател на Общоарменския благотворителен съюз „Парекодзаган“ в Пловдив. Даже се изненадала, че три жени са направили бели арменски сладки, които искат много търпение и майсторлък.

Заради дъжда базарът се премести в Арменския културен дом. Тъкмо за него ще са приходите от разпродажбата на традиционните храни и измайсторени от децата великденски украшения – яйца, пана с къщички за птици от сладоледени клечки, торбички с изрисувани нарове. Сградата има нужда от боядисване, шпакловане, подмяна на подовата настилка, ремонт на тавана и поправки по фасадата. Тепърва предстои серия благотворителни инициативи за набиране на нужните средства.

Преди това обаче дворът се превърна в новата Армения – с едноименния танц на младежката формация „Йеразанк“. Анна танцува в нея вече няколко години. Защото съм арменка, подчерта 19-годишната девойка в рокля от червено кадифе, която тази година завършва Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Майките играят в състава „Нърени“. А децата си имат свой – „Астхигнер“. По време на празничната литургия те застанаха най-отпред в бели дантелени рокли и елеци, извезани с нарове – символ на Армения.

„Днес арменската църква празнува Цветница, влизането на Христос в Йерусалим. Както жителите му са го посрещнали с радост и са си постилали дрехите в нозете му, така и ние да превърнем душите си днес в един малък Йерусалим и да посрещнем Бог с радост. Но не за да го разпънем след 5 дни, а за да го запазим и той да живее с възкресенската си любов в нас“, обърна се към вярващите отец Храч Мурадян. 

Той нарече църквата лечебница на душата. „Хората идват тук да се успокоят от ежедневните си дела и това е нейната роля. Тя е място за успокоение – добави той. - Когато живеем извън нея, където има войни и напрежене, неправедност, искаме да дойдем в църквата, за да се срещнем с мира и праведността, които Бог ни дава. Всеки е видял неправда в живота си. Но тук среща праведността и чрез нея става едно с Бог“.

Свещеникът се е убедил, че за арменците, които са извън Армения, църквата не е само място за молитва, а и обществен център – място, където се събират.

„Тук се говори арменски, ще си поговорят за родината, ще им стане мило -  описа отецът. - За арменците – около 5000 човека в Пловдив, тези 2 декара, където са църквата и училището, са една малка Армения“. 

Тази вечер във всички арменски църкви се извършва Търънпацек (отваряне на портата), което символизира възстановяването на отношението между Бог и човек след Великите пости.

А на Цветница имен ден празнуват всички, които носят имената Овсан, Овсанна, Дзахиг, както и кръстенте на цвете като  Хасмиг и Варт.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?