Следвайте ни

Молебен напомни за страданията на хората с редки болести

viber icon

Много пловдивчани се събраха в катедралния храм „Света Марина”, където бе отслужен молебен за хората с редки болести. С тях по вече утвърдена традиция имаше и десетки деца. Присъствието им създаде невероятна атмосфера. 

„Този световен ден се отбелязва от 2008 година, но едва сега го честваме за първи път в България”, каза един от организаторите му Весела Маврова.

Службата в пловдивския храм съвпадна и с празника Въздвижение на Блудния син. 

На службата бе прочетена притчата за втория син, който напуска дома, пропилява богатството си и накрая се връща със сведена глава при баща си. И той го посреща с радост и без дума упрек, защото е бил загубен и мъртъв, но пак се е върнал.

След нея свещениците от храма раздадоха хляба, символ на тялото Христово, първо на най-малките.  

Пловдив ще отбележи международния ден на хората с редки болести чрез снимки с цветни послания под мотото „Ние сме много, ние сме силни, ние сме обединени”. 

Цветовете символизират хилядите видове редки диагнози в света.  Инициативата се организира съвместно с Национален алианс на хора с редки болести и „Асоциация НАЕ”(наследствен ангиоедем).

Председателят на „Асоциация НАЕ” Йорданка Петкова е и създател на инициативата "Пловдив - град на доброто". Тя самата страда от наследствен агиоедем и се бори за правата на пациентите с редки заболявания.

 След призива да бъде подкрепена каузата  с послания в социалните мрежи, откликнаха не само българи.  Светът е доказал, че в определени моменти, може да бъде обединен и съпричастен, независимо от коя държава е и на какъв език говори.  Лектори и студенти от Университета във Верона и членове  от различни асоциации, се събраха в Интеркултурен център за жени „Къщата на Рамия” и запечатаха със снимки, своята подкрепа към семействата страдащи от редки заболявания в България.

В 13 часа пред НДК в София участниците в инициативата символично ще оцветят ръцете си в нейните цветове – зелено, синьо, лилаво и розово.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?