Следвайте ни

Наследството на Тотев: Може ли пернишката трагедия да се повтори и в Пловдив

viber icon

ИНЖ.  АЛЕКСАНДЪР КОНСТАНТИНОВ, БИВШ ЗАМ.-КМЕТ НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ

 

Преди време "Марица" прогнозира, че след Иван Тотев Пловдив ще си търси доброволец за кмет, а не кандидат. Причините - провалени проекти, скъпи и некачествени ремонти, неизпълнени обещания и откровени лъжи, управление на тъмно без дебат с гражданите и експертите, демотивирана администрация. Резултатите се виждат днес, когато новият екип влезе в общината и започна да се сблъсква с проблемите. На кмета Здравко Димитров се пада тежката задача да вади кестените от огъня с непопулярни мерки от първите дни на мандата си - спиране на вече обявени обществени поръчки, търсене на пожар на средства за реализация на вече стартирали обекти, наваксване с подготовката на изостаналите, които са изключително важни за града. 

 

Вторият по големина град е единствената българска община, която още не е реализирала своя воден проект. Докато местната администрация се бави с инвестицията, гражданите продължават да поглъщат супа от манганови соли с азбестови влакна.

 

Перник бедства вече трета седмица. Вода няма, а цялото правителство и цял отбор топ експерти ежедневно търсят решения. На този фон кметовете на Ботевград, Шумен и дузина други градове алармират, че и при тях има условия за същата критична ситуация. От ВиК Пловдив са пас. А би следвало управителят на държавния оператор да каже на гражданите какво е положението под тепетата. Той обаче мълчи и затова се налага други хора да обяснят ситуацията.

Какво представлява водоснабдителната мрежа на Пловдив?

В общината имаме общо 586 км водопроводи. От тях 360 км са от азбесто-циментови тръби, познати още като етернитови. Останалите са стоманени, чугунени и пластмасови. Сметката показва, че над 61% от нашата мрежа е изградена от забранените в Европа азбесто-циментови тръби! 

В ЕС действа Процедура 2012/2065/INI/, която не разрешава ползването на такива водопроводни тръби, защото е доказано, че засилват опасността от онкологични заболявания за населението. В същия документ е записано, че там, където все още съществуват такива тръби, трябва се провежда постоянен мониторинг за наличие на азбестови влакна във водата и да се уведомяват хората. Какво пием с водата? Супа от манганови соли, азбестови влакна и още нещо? 

По официални данни на общината от 100% добита в подземните кладенци вода  66,7% се губят по водоснабдителната мрежа. За сравнение, в София загубите по трасето са 48% и непрекъснато намаляват. В същото време при нас от 100 куб. м води, добити от подземните кладенци, се заплащат само 23 кубика, останалите потъват отново в земята. Или ВиК прави разходи за добиване на 100 единици, но до потребителите достигат едва 23 от тях. И вкарва цялата сметка в цената на тези 23%, които реализира.

Ако се намалят тези загуби с 20%, може да се намали и цената на водата. Или друг вариант - цената не се намалява, но събраните пари се реинвестират за подобряване на мрежата. Сметката е проста и може да си я направи всеки клиент на дружеството.

Подмяната на азбесто-циментовите тръби с метални ще реши и двата проблема - качеството на водата и загубите в системата. Ясно е, че нито ВиК, нито общината могат да подменят със свои средства въпросните опасни тръби. Затова от Европа са дали различни възможности. Най-голямата от тях бяха водните проекти, които общините реализират през последните години по програма "Околна среда". Парадоксалното в случая е, че от 265 общини в България само Пловдив все още не е стартирал реално своя проект, като веднъж вече и загуби парите. 

През 2011 г.  Общината внася в МРРБ големия Воден проект на стойност над 120 млн. лв., голяма част от които грантови европейски пари в плановия период 2007-2013 г.  По онзи проект трябваше да се изградят 7 км нови главни канализационни колектори, 14 км нови водопроводи, 800 сградни отклонения и ще се ремонтират 58 малки улици и няколко булеварда в район "Северен".  

В проекта бе предвидена също така реконструкция и разширение на Пречиствателната станция.  

Ръководството на общината през 2011 г. бърза и стартира процедури за обществени поръчки, без да има подписан договор с МРРБ. Има избрани изпълнители и се очаква само договорът, за да стартира строителството. След изборите през 2011 г. новият кмет Иван Тотев спира проекта и анулира стартиралите процедури. Всичко започва отначало. Почва се с пълна ревизия на изготвения проект, което забавя реализацията с години. За съжаление програмният период свършва през 2014 г. и Пловдив остава без реализиран воден проект. 

В новия програмен период 2014-2020 е отделена специална програма за градове, които не са успели да направят своите проекти. Пловдивският воден проект е от групата на така наречените "ранни" (общо 4 заедно с Асеновград, Добрич и Плевен -Долна Митрополия). В началото на периода първите три вече са стартирани, остава само Пловдив. Според зам.-министъра на служебното правителство Ирина Костова   причините са в закъснели процедури от страна на община Пловдив.

Краят на 2017 г. или началото на 2018 година е реалистичен срок за старт на Водния проект на Пловдив. Прогнозата прави кметът Иван Тотев пред пловдивските общински съветници, които с 42 гласа "за" одобряват съфинансиране от бюджета на Общината в размер на 15 855 975,33 лева. Проектът ще се реализира по ОП "Околна среда 2014 - 2020". На 30 септември подадохме апликационната форма за него, обявява още Тотев. По проектът, освен ВиК ремонти, ще стане възможен ремонт от бордюр до бордюр на десетки улици в район "Северен" - изцяло преасфалтиране, подмяна на паважните настилки с асфалт, изграждане на канализация и водопроводи. Ще се изгради и нова система от дъждоприемни шахти. Забележете кога е подадена апликационната форма, която е задължение на общината - три години след началото на новия програмен период 2014 година.

Загубени са нови 3 години в умуване за обема на проекта.

Договорът с МРРБ е подписан и в началото на 2018 г. стартират обществените поръчки. За ръководител на проекта е назначен инж. Кръстев, който „успешно реализира” Транспортния. Оттогава до днес сме свидетели на безкрайна игра на стартиране и спиране на конкурси, на уточняване и обжалване в КЗК. Всичко това говори за качеството на подготвените конкурсни документи от администрацията на Иван Тотев. Неговият екип вече е "успял" да забави проекта с 8 години, да го вкара в риск и да го завещае на новия кмет. Пловдив наистина е уникален град, а най-уникални сме, когато си избираме управниците. Два пъти поред залагаме на такъв, който при толкова стара и разбита водопроводна и канализационна инфраструктура не може да реализира проект с европейски пари цели 8 години.

Сега в началото на 2020 година новият кмет е в цайтнот. Вторият програмен период /2014-2020/ изтича и по правилата на ЕК проектът трябва да се реализира най-късно до 2022 година. За това време предстои да се разкопаят 58 квартални улици, два големи булеварда /"Дунав" и Брезовско шосе/ и да се инвестират десетки милиони в пречиствателната станция. Такава инвестиция от 115 млн. лв. в такъв кратък срок в Пловдив не е реализирана до момента. Новото ръководство обаче няма друг шанс, защото ако се откаже, Пловдив ще загуби 80 млн. лв. европейски пари и шанс да обнови поне част от остарялата си ВиК мрежа.

 

Странният казус с ВиК - Пловдив

Докато ВиК дружествата в София, Варна, Стара Загора, Исперих и куп други градове сменят шефовете си след обявени конкурси, Пловдив изпадна в странен казус. Обявление за провеждане на конкурса за местното ВиК бе пуснато на 29 октомври, а месец по-късно бе спряно със заповед на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. И досега, въпреки запитванията на "Марица" защо бе спряна процедурата само за Пловдив, отговор от ведомството не получихме. 

Настоящият управител на местното ВиК дружество Спартак Николов има договор за управление до септември месец 2020 година. Всички останали шефове на дружества минаха през тясно сито, събеседване и представяне на програма за управление, защото се промениха правилата и от миналата година това е конкурсна длъжност. Само в Пловдив правилото не е приложено. Защо ли? 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?