46

Модерна техника за два милиона влиза в ОП "Градини и паркове"

Здравко Димитров подкара електрически мини камион

Кметът Здравко Димитров подкара електрически мини камион на представянето на новата техника на на ОП "Градини и паркове".

Чисто новите машини са 21. Сред тях са листосмукачки, екошредери, трактор, четири вишки, дробилки и други. Всичко това ще подобри качеството на работа на общинското предприятие.

Новата техника, представена днес пред журналисти в компостера на "Градини и паркове", е на стойност 2 млн. лева.

Тук на място бе кметът на Пловдив Здравко Димитров, заместниците му Анести Тимчев и Тодор Чонов, директорът на ОП "Градини и паркове" Веселин Козарев и заместникът му Николай Чунчуков.

Една прахосмукачка ще замества работата на шест работнички, които ще бъдат пренасочени към други част на града. 

"Това е втората от общо трите крачки за укрепване на двете общински предприятия -"Чистота" и "Градини и паркове", каза зам.-кметът по екология Анести Тимчев. Той обясни, че новата техника осигурява комбинирана възможност за намаляване броя на хората, които полагат  ръчен труд и за увеличаване на квадратните метри зелени площи, които се обработват.

Тимчев представи накратко техниката. Най-голям интерес предизвикаха  електротранспортните камиончета. Те са многофункционални и се движат с електрическо зареждане. Комбинирани с автоматичните листосъбирачки, изпълняват комбинирана дейност по почистване на зелените площи и дезинфекция на седящи места и кошчета за отпадъци. 

С новите вишки ние ще увеличим пет пъти възможността да се извършва санитарното окастряне и санитарната сеч на дърветата в града, каза още Тимчев. 

А мулчерът ще помогне да се намали с повече от 40 % времето за окосяване на големите зелени площи, каквито има в "Тракия" , около Гребната база и др., където е нужен по-голям ръчен труд. Освободените хора, които ще бъдат около 18 до 48 души, ще бъдат прехвърлени на новоизградените зелени площи и по този начин ние ще увеличим с повече от 40 % покриваемостта на площите, които имат нужда от обработка, каза още Тимчев. 

 

Според реалните действия за озеленяване зелени площи ще бъдат увеличени с 13 %, каза още зам.-кметът на Пловдив Анести Тимчев.

Инвестицията в нова техника е от общата сума, която общината изтегли от Фонда за устойчиво развитие - 9 900 000 лева.

снимки: Валентина Биларева

 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?