2374

Модерна техника на "Чистота" ще лъска новите комплекси

Първите осем многофункционални машини за поддържане чистотата на града вече са доставени в базата на общинско предприятие "Чистота". Те са закупени по проект на Община Пловдив и със средства от 40-милионния заем. В автопарка на общинското предприятие влизат нови миячни, метачни и сметосъбиращи машини.

"Ненапразно почваме оттук, защото на нас, не ни е безразлично какъв е въздухът на град Пловдив и нагледно, на практика, показваме, че това е така. Освен въздуха, на мен не ми е безразлично и каква вода пият пловдивчани. Някои се увличат да говорят за въздух, чистота. А водата? Няма да спра да говоря за чиста питейна вода от Въча" - заяви Димитров. 

Закупените многофункционални камиони са от марката "Форд", те са чисто нови и произведени 2022 г. Общата им цена възлиза на 2,7 млн. лева с ДДС.  

"Всяка машина е различна като функции, подбрали сме контейнеровози, метачни и миячни машини, има оборудване и за зимно поддържане на града", обясни директорът на ОП "Чистота" Димитър Георгиев. След нова година ще бъдат доставени и три многофункционални мотометачни машини.

До две седмици се очаква да приключи регистрацията на камионите в КАТ и те да бъдат след това включени в графиците за почистване на града.

Първите машини ще бъдат изпратени на две улици в Пловдив, където жителите на Община Родопи си хвърлят боклука, каза кметът на Пловдив. 

"Идвайки сутрин на работа, има две-три улици, лично аз съм минавал, виждам коли, идват на работа, слизат, хвърлят и си продължават. Там трябва и следобед да минават коли на "Чистота" - допълни Димитров. 

Според директора на ОП "Чистота" техниката ще бъде включена и в следобедните графици за почистването на няколко горещи точки в града, където се налага вдигането на сметта сутрин и следобед. Същото така и влизането й в новите жилищни комплекси.  

Междувременно стана ясно, че от 6 декември започват 24-часовите зимни дежурства. 100 машини на "Чистота" ще бъдат в готовност да излязат при първия сняг.

Снимки: Наташа Манева

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?